8 januari 1935 - 16 augusti 1977

Sista månaderna | Elvisfakta | Episoder | Elvis grav | Elvis Week
Memphis Mafia| Elvis biografi | Tupelo | Graceland | Elvis FAQ

Då, när det begav sig, kunde ingen föreställa sig att musiken och underhållnings- branchen i hela världen för evigt snart skulle förändras. Mitt på dagen den 8 januari 1935, när Gladys Smith Presley, en fattig gudfruktig sömmerska från Tupelo i Mississippi och hustru till lantbruksarbetaren Vernon Elvis Presley, födde tvillingpojkarna Elvis Aron och Jesse Garon Presley. Jesse Garon dog emellertid inom sex timmar efter födelsen.

Jesse's tvillingbror, Elvis Aron, skulle bli den mest inflytelserika kraften i populärmusikens historia och en omvälvande kraft mellan olika kulturer. Som den framgångsrikaste underhållaren i sin tid, sålde Elvis över en miljard grammofonskivor och medverkade i 33 filmer. Än idag är han erkänd över hela världen som "The King of Rock n' Roll."

År 1939 var familjen Presley´s inkomst ca 35 dollar per vecka, när Elvis skrevs in på L.C. Humes High School i Memphis.

Efter avslutad skolgång 1953, blev Elvis lastbilschaufför för ett elektriskt företag (Crown Electric). Under arbetet passerade Elvis en dag en skylt som snart skulle föra honom till berömmelse. På skylten stod: "Memphis Recording Service - Gör din egen skiva. 4 dollar för två sånger." Med Bill Black som bas och Scotty Moore på gitarr, kom Rocka-billy från Country and Blues.

I Augusti 1954, förklarade radiostationen WHBQ i Memphis att Rock n' Roll var född med att spela "That's All Right, Mama." Även om många radio- stationer vägrade att spela musik med "negersound", fick Sun Records 5000 beställningar av skivan inom några dagar.

Det var här Sam Phillips från Sun Records hittade sin man. Sam lär ha sagt: "Om jag kunde hitta en vit man som kunde sjunga som dom svarta och med samma känsla, skulle jag kunna tjäna en billion dollar."

Efter ett mindre lyckat framträdande på Grand Ol' Opry 1955, kom "Good Rockin' Tonight" och "Milk Cow Blues Boogie." Den praktfulle managern / promotorn, Colonel Tom Parker, som var manager för många stora talanger som Eddie Arnold och Hank Snow, började så smått hjälpa Elvis med bokningar.

I juli 1955, blev "Baby, Let's Play House" en hit på best seller-listorna och i januari 1956 släpptes "Heartbreak Hotel" som snabbt blev en av de populäraste sångerna i USA.

Heartbreak Hotel är ett klassiskt exempel på den tidiga rock-and-roll stilen som kallades "rockabilly" och som kombinerade country and western-musik med rhythm and blues. 1957 flyttade Elvis från sin förortslägenhet på östra Memphis Audubon Drive, till hans nya hem, Graceland.

I Mars 1960 kom Elvis hem från militärtjänsten. Stora folkmassor följde honom hem till Graceland.

Översten arbetade hårt på Elvis' comeback och i mitten av 1960 mottog 5000 fan club´ar 30000 brev per månad. Elvis tvingades att börja leva isolerat, i enskildhet, såsom många andra offentliga personer. En stab av personer, som snart kallades för "Memphis Mafia" eskorterade honom överallt.

Massor med arbete och dåliga matvanor följde i framgångarnas spår. För mycket jordnötssmör, smörgåsmat, vidbränd bacon, oliver, och annat gjorde att hans vikt ökade dramatiskt.

Från 1961 till 1968 medverkade Elvis i 21 "plastic look-alike films", filmer av mindre god kvalitet, utan minnesvärt innehåll. Men den mer minnesvärda "Blue Hawaii" ensam drog in 4.7 miljoner 1962. "Blue Hawaii" var också tillsammans med "King Creole", de filmer som Elvis själv var mest nöjd med.

Elvis' inkomster var nu över 6 miljoner dollar per år, samtidigt som filmernas kvalitet gick ner. En MGM direktör sade skämtsamt om filmerna: "Dom behöver ingen titel". Filmerna spelades också in i snabb takt, fem till sex veckor per film.

Trots kandidater som Ursula Andrews, Ann Margret, Juliet Prowse, Shelly Fabres, Natlie Wood, Tempest Storm och andra kvinnliga filmstjärnor, valde Elvis att gifta sig med 21-åriga Pricilla Beaulieu i Las Vegas, den 1 maj 1967.
Den 19 oktober 1973 separerade Elvis och Priscilla efter fem års äktenskap. Elvis koncentrerade sig på en ansträngande turne i sex månader. Priscilla fick vårdnaden om deras enda barn, dottern Lisa Marie.

Kvällarna och nätterna var fyllda med Gospel sång och dagarna gick åt till sömn, när Elvis närmade sig 40-års åldern. Extrem diet och överansträngning ledde till att han intogs på sjukhus och Las Vegas gigsen blev förutsägbara medan fansen dyrkade honom i övriga delar av världen. 1975 köpte Elvis ett privat jetplan som han döpte efter sin dotter till "The Lisa Marie."

Hans snabba framsteg till berömmelse och medföljande mängder av fans, är sannerligen ett fenomen utöver vad världen tidigare fått uppleva. Vi kan bara förundra oss över hans prestation och förundra oss över en mystifierad legend.

ElvisDen 16 augusti 1977 chockerades en hel värld av nyheterna om hans död. Elvis fördes till Baptist Memorial Hospital och blev förklarad död vid ankomsten till sjukhuset. Dödsorsak, "cardiac arrhythmia", oregelbunden hjärtverksamhet.

Tusentals människor samlades vid Graceland för att sörja. Tusentals andra besöker Graceland i augusti varje år, för att tända ett ljus på hans grav.

"The King" lever vidare i våra minnen, hans familj, hans filmer och i hans musik. Det är ovanligt att någon kan framkalla sådana intryck på människor under hans egen livstid.

Många över hela världen har vigt sitt liv åt att hedra "The King of Rock n' Roll." på sitt eget sätt. Ingen hävdar att dom är - eller kan bli en ny Elvis. Istället hyllar de talangen och mannen som blev pionjär inom en del av vårt musikaliska arvegods. Elvis-kopiorna finns för att underhålla och framkalla en illusion för att hylla en evig helgonbild som lämnade sina intryck på Memphis och världen.

Senast ändrad: 2003-12-02