Varför Elvis är bäst
Elvis hade en röst som spände över två oktaver och det är svårt att hitta en motsvarande förmåga bland dagens popsångare. Det verkar som att en sådan röstspännnvidd passar bättre för klassiska artister. Speciellt djupet i hans röst är också mer lik den som mera "seriösa" artister har.

Rösten hos dagens sångare matchar inte heller hållbarheten hos Elvis röst. Under ex.vis 70-talet uppträdde Elvis två gånger per dag (en timme varje gång) under en månad (två gånger per år).

Många av dagens sångare sjunger sånger inom en speciell stil. Elvis sjöng både rock, country, blues och gospel - och gjorde det bra. Med sin känsla och erfarenhet kunde han framträda i många väldigt annorlunda sammanhang.

Ett bra exempel på Elvis professionalism var samarbetet mellan honom och hans band. Han kunde framträda och sjunga en sång totalt avslappnat och oförberett utan några repetitioner. Jag kan inte föreställa mig att dagens artister är kapabla till en sådan improvisation, utom möjligen under kontrollerade förhållanden.

Redan medan Elvis levde fanns multi-track bandspelarna, vilka gjorde det möjligt att mixa inspelningar från flera spår till en skiva. Men Elvis ville alltid spela in "live i studion", med alla musiker och backup körer närvarande på samma gång. Detta för att behålla en spontan atmosfär. Han hatade att sjunga till ett i förväg inspelat komp. Inspelningssessionerna kunde pågå från en dag, upp till en vecka. Som exempel kunde en 5 dagars session på 70-talet resultera i totalt 35 masters (= tre LPn).

Dagens artister spelar ofta inte in mer än ett album per år och inspelningarna är långa processer. Låtarna på ett album kommer från många olika inspelningstillfällen, någon "växelverkan" mellan musiker existerar inte för de möts oftast överhuvudtaget inte.

Elvis var en av få artister vars konsertframträdanden mycket väl matchade hans studio- sessioner. I sina konserter försökte Elvis förbättra sig jämfört med skivinspelningarna genom att till exempel improvisera. Dagens artister sjunger sina sånger i en likartad stil som sina studioversioner eller sämre, på grund av att de tappar andan eller inte har tillgång till studions teknik att maximera framträdandet med.

Elvis hade många mycket underbara talanger som artist, men det har också många andra. Många artister har någonting av det som Elvis hade. Men väldigt få om någon, hade alla dessa kvaliteter. Pavarotti har en bättre röst än Elvis hade, men han är inte alls lika mångsidig eller produktiv. Så Elvis kanske "förlorar" i vissa delar till andra, men ingen har en jämförbar bredd av talanger.

Elvis på 70-talet
Elvis röst var djupare, mer kraftfull och mycket bredare än under tidigare år. Hans röst spände över låga E upp till över två oktaver över H. Där fanns inga korta falsettskrik, men lika operatenorernas långa noter. Elvis röst var så stark att han i sina konserter ofta till exempel nådde högre A utan problem.

Elvis allsidighet var ett av Elvis starkaste förmågor. Han sjöng både gospels och rock´n´roll, blues och country. han gjorde det också på ett felfritt sätt eftersom han kunde frammana den rätta "feelingen" till de olika musikstilarna.

På 70-talet hade Elvis uppnått sin position som den mest framgångsrika artisten och det fanns ingen speciell rivalitet med andra artister. Elvis kunde därmed också ganska fritt välja den sångrepertoar han ville. Elvis hade också mycket professionella musiker i sitt band, som säkert hade lyckats bra även i eventuella solo karriärer. Så det fanns inga begränsningar för Elvis från det hållet.

Senast ändrad: 2003-12-02