Episoder ur Elvis liv

Joe Esposito berättar
Joe Esposito 1967

"Under 60-talets filmår sov ingen av oss mer än några få timmar åt gången. Vi vaknade klockan fem varje morgon. Musik spelades ständigt och högljutt från våran våning."
Elvis tränade karate och försökte lära oss också denna konst.
När vi inte höll på med det, löpte vi runt i rummen och hallarna utkämpade fighter med vattenpistoler. Dessa fighter urartade snart till fullskaliga "krig" där pistolerna ersattes av hinkar fulla med vatten!
Till slut blev vi mycket bestämt ombedda av ledningen för 'Beverly Wilshire' där vi bodde, att flytta!

Beverly Wilshire var den typ av hotell där förmögna äldre människor bodde året runt. De var inte så glada åt vårat vilda liv. Hotellets ledning ville egentligen inte mista en stjärna som Elvis som hyresgäst, men hade inget val då alternativet var sämre.

Så jag stämde möte med en mäklare, men utan att tala om att jag letade efter ett hus åt Elvis. Efter att ha sett på fyra hus kom vi till Shahen av Iran's hem på Perugia Way i Bel Air. När jag berättade för Elvis om detta hus ville han se det. Mäklaren hade stora svårigheter att behålla kontrollen över sig själv när hon visade huset för Elvis. Vi flyttade in i november 1960.

Under filminspelningarnas pauser satt vi ofta runt Elvis som hittade på allehanda skämt för att skoja med olika personer. T.ex. Bill Reynolds som var Elvis sminkör på många av filmerna, en trevlig man och god vän som Elvis skojade ofta med. En gång fylldes Bills bil helt med popcorn! Elvis var definitivt som ett vuxet barn, med mycket leklust och vi hade mycket roligt under dessa filminspelningar.

Över muren 1
1956 hoppade en kraftigt byggd tonårskille över muren till Graceland med en komplett uppsättning Elvis-plattor under armen. Han ville att Elvis personligen skulle signera alla skivor och hade bestämt sig för att komma förbi vakterna vid grinden och ta sig till dörren till Graceland-villan.

När han kom fram till dörren talade han med en av livvakterna som kallade på Elvis. När Elvis såg den kraftigt byggde tonåringen och fick höra att han hoppat över den drygt 1,5 meter höga muren brast Elvis ut i skratt. Han kunde inte förstå hur denne pojke hade klarat av att hoppa över muren när ingen annan hade klarat detta.

Elvis beundrade pojkens ihärdighet och signerade hela hans skivsamling. Men dessutom bad han pojken stanna kvar. Killen ifråga var Lamar Fike som blev Elvis gode vän och medlem i det gäng runt Elvis som snart kom att kallas Memphis Mafia.

Över muren 2
En kväll när Elvis hade party i Graceland kom en av vakterna in med en söt flicka. Elvis tittade på henne och sade: "Hej partysabotör, varifrån kom du?" Flickan svarade att hon klättrat över muren och hoppat rakt ner i leran nedanför. Elvis bad kökspersonalen rengöra flickans skor och sade åt vakten att han skulle ledsaga henne till grinden efteråt.

Men innan flickan lämnade huset fick hon ringa ett telefonsamtal till någon och sade: "Jag slår vad om att du inte kan gissa var jag är". Efter en stund sade hon: "Jag är i köket på Graceland"!. Med det hade hon antagligen uppnått det hon ville och Elvis bara skrattade åt upptåget.

Inspelning av Jailhouse Rock
I filmen "Jailhouse Rock" spelar Elvis rollen som Vince. I en scen står Vince på scenen och sjunger "Young and beautiful" när en berusad man, spelad av Frank Kreig, börjar häckla honom. Vince blir arg, hoppar ner från scenen och slår sönder gitarren mot den berusade mannens bord. Han rusar ut ur lokalen och kvinnan i filmen, spelad av Judy Tyler, springer efter honom. Detta är "förspelet" till det som händer i verkligheten.

Judy Tyler slår sin ena hand rakt igenom den glasförsedda svängdörren till lokalen. Glaset går sönder och det mesta krossas i små bitar men runt om och fast i ramen blir det kvar massor med sylvassa, spetsiga glasbitar. Elvis upptäckte att dörren var på väg att svänga tillbaka med sina vassa glasskärvor mot Tyler. Han tog tag i henne och drog undan henne från dörren.

Allt hände så snabbt att Tyler inte han reagera på vad som höll på att hända. Efter en "Första hjälpen" insats där Tylers blödande arm plåstrades om, kunde inspelningen av filmen fortsätta. Hon tackade också Elvis för att han räddat hennes liv, när hon fick klart för sig om vad som hade kunnat hända.

Bröllopsgåvan
I mitten av 1970-talet upptäckte ett par, som skulle gifta sig om någon vecka, att Elvis turné skulle föra honom till deras stad. Båda var stora Elvis fans och hade svurit på att gå och se honom när han skulle uppträda i deras närhet. De köpte biljetter till showen och fortsatte sin planering av bröllopet.

På bröllopsdagen hölls också en fest efter vigseln. Under festen frågade en av gästerna vad dom hade tyckt om Elvis show. Bruden tappade sitt vinglas i golvet av förskräckelse när brudparet nu kom ihåg att biljetterna dom hade var till showen just samma kväll som bröllopsfesten! De hade missat Elvis! Bruden började gråta och brudgummen försökte trösta henne. Han lovade försöka få biljetter till nästa showen nästa kväll istället.

Nästa kväll klädde sig brudparet i sina bröllopskläder och for till showen. Charlie Hodge, en av Elvis närmaste vänner, såg brudparet och gick fram till dem. De berättade sin historia för honom och han vidarebefodrade den till Elvis i hans omklädningsrum. Brudparet sökte upp sina sittplatser och väntade på att showen skulle börja.

Mitt under showen stannade Elvis upp, såg ut mot publiken och frågade var de nygifta var. Brudparet hoppade upp ropade och vinkade till Elvis, som skojande frågade brudgummen om han inte hade annat att göra just ikväll. Bruden skyndade sig att svara: "Absolut inte!"

När showen var slut blev brudparet eskorterade till Elvis privata omklädningsrum bakom scenen. Elvis presenterade sin version av bröllopsgåva till de nygifta, en ny Cadillac och en check på 10,000 dollar!

Sista månaderna | Elvisfakta | Episoder | Elvis grav | Elvis Week
Memphis Mafia| Elvis biografi | Tupelo | Graceland | Elvis FAQ