Frågor och Svar om Elvis

Sidan 2

Dalahäst från Sverige
På Elvismuseet i Memphis finns också en stor Dalahäst från Sverige. Det var en man som hette Roger Svensson som gav Dalahästen åt Elvis. Roger och hans kompanjon hade ett bolag inom nöjesbranchen och hade "vilda planer" på att försöka få Elvis till Sverige på 60-talet.
Som ett led i dessa försök, hade Roger med sig Dalahästen när han åkte till USA för att försöka få träffa Elvis. Roger träffade inte Elvis personligen, utan fick lämna hästen via en mellanhand (i Elvis stab). Men så hamnade den i alla fall på Graceland.
Elvis halsdukar
Halsdukarna som Elvis brukade slänga ut till publiken på sina shower kom från Marie Parker, "överstens" fru. Hon hade tidigare samlat på dessa halsdukar redan från början av sitt äktenskap med Tom Parker, medan Tom ännu var hundfångare i Tampa.
1970 fyllde dessa halsdukar halva hemmet hos paret Parker i Palm Springs. När Elvis då började turnera fick "översten" idéen att sälja hela samlingen till honom. Vernon, Elvis far, tyckte de fick ett bra pris, trots att de luktade lite parfym och halsdukarna bytte ägare för att sedan slängas ut till publiken.
Elvis Aron, eller Aaron?
Aron med ett "A" som på hans födelseattest, eller Aaron med två "A" som på hans gravsten, vilket är egentligen rätt?
Elvis döptes efter sin far, Vernon Elvis Presley och faderns vän i Tupelo, Aaron Kennedy. Aron var den stavning som föräldrarna valde, kanske för att det liknade Elvis tvillingbrors (som dog vid födelsen) mittennamn, Jesse Garon Presley.
På 70-talet bestämde sig Elvis för att få namnet (stavningen) ändrad till det traditionella och bibliska Aaron. Han upptäckte då att myndigheterna stavat namnet fel, d.v.s "Aaron" istället för "Aron" som stod i födelseattesten.
När Elvis dog kände hans far till Elvis planer att ändra sitt mittennamn, så han lät skriva "Aaron" på gravstenen och den stavningen antagits som den officiella stavningen när namnet används idag.
Angående några Elvislåtar
Såvitt vi vet sjöng Elvis You'll never walk alone live bara vid ett tillfälle, den 19:e juli 1975 i Nassau Coliseum, i Uniondale, NY. En publikinspelning av konserten finns på skivan "America's Own vol. 2".
Burning love gjorde Elvis live första gången i Greensboro Coliseum, Greensboro, North Carolina den 14:e April 1972. Finns på skivan "Sweet Carolina" som har perfekt ljud! En höjdarkonsert.
När Elvis sjöng Peace in the Valley i Ed Sullivans berömda program (1956) skulle programmen vara politiskt och religiöst neutrala. Ungernrevolten pågick och sången tillägnades Ungerns folk. Den fick ett enormt genomslag. Det brukar sägas, att det var då Amerika tog Elvis till sitt hjärta.
Året efter mordet på Martin Luther King (1968) sjöng Elvis in If I can dream. Den kan betraktas som en fortsättning på Kings arbete och vision. In the ghetto är ett annat exempel. Den handlar om oroligheterna i Chicago i mitten och slutet på 60-talet och skivan förbjöds av apartheidregimen i Sydafrika.

Senast ändrad: 2003-12-02 © TCE Fan Club