Frågor och Svar om Elvis

Sidan 3

Hur och varför dog Elvis?
Mångas hävdar att de vet hur och varför Elvis dog. En som borde veta det ganska bra är Kathy Westmoreland, som var Elvis flickvän. Hon säger att Elvis blev fruktansvärt missförstådd av många av dem som fanns runt honom, av dom som senare skrivit och sagt osanna berättelser om honom.
Kathy säger med eftertryck att Elvis inte dog på grund av någon överdos av medicin eller andra droger. Elvis var född med ett hjärta som var dubbelt så stort på ena sidan. Hans mor dog vid samma ålder och av samma orsak, hans tvillingbror dog vid födelsen av samma sjukdom.
I Elvis mors släkt var det många som dog i unga år, vid ungefär samma ålder som Elvis. Enlig Kathy led Elvis alltså av en ärvd hjärtsjukdom som förkortade livet för många i hans släkt.
"King Of Rock N Roll"
Första gången Elvis kallades detta, var den 19 april 1956. Det var tidningen "Waco - News Tribune" som skrev följande i en artikel:
"Strax innan han skulle upp på scenen på Heart O Texas Coliseum, satt Elvis Presley, den 21-årige 'King Of Rock N Roll' i en Cadillac Limousine för en intervju. De svarta bilrutorna gjorde honom osynlig för dom 4,000 skrikande och skränande tonåringarna, som fanns på plats för att välkomna honom denna tisdag kväll.
Varför Graceland heter just "Graceland"
Namnet fanns redan när Elvis flyttade in. Doktor Thomas D. Moore och hans fru Ruth, byggde huset 1939. Namnet Graceland kopplas oftast ihop med själva huset.
Men ursprungligen avsågs det 5 tunnland (ca 20.000 kv.m.) stora område som var en farm från 1861 och ägdes av S.E. Toof. Namnet på farmen gav han efter sin dotter Grace Toof. Ruth Moore var syster- eller brorsdotter åt Grace.
"Elvis has left the building"
Det var så tidigt som den 29 januari 1956, som dessa - numera så välkända ord - användes för allra första gången. Det var efter ett avslutat framträdande av Elvis på "Mosque Theatre" i Richmond.
An American Trilogy
"An American Trilogy" är en medley på tre sånger av Mickey Newbury. "Dixie", "Battle Hymn Of The Republic" och "All My Trails". Medleyn blev en hit för Elvis 1971.
För Elvis symboliserade trilogin en triumf för patrioten och "selfmade man", dvs den som lyckats på egen hand. Det visar han också tydligt i låtens finalstrofer mycket tydligt.
Grammy-priser
När Lisa Marie besökte Graceland under julhelgen 1999 fick hon också ta emot ännu ett "Grammy Hall of Fame" pris (inspelning av bestående kvalitativ och historisk betydelse) för Elvis.
Denna gång blev "Suspicious Minds" från 1969 som honorerades. Detta är det fjärde Grammy- priset som Elvis får. Hound Dog (1988), Heartbreak Hotel (1995) och That's All Right, Mama (1998) är dom tidigare.
Elvis sista flickvän
Ginger Alden, Elvis flickvän vid hans död, har dom flesta i "Elvis-kretsen" inte hört eller sett på tjugo år. Hon flyttade och gifte sig och fick tydligen 2 barn. Troligen bor hon New york. Hon var modell ett tag efter Elvis död.

Senast ändrad: 2003-12-02 © TCE Fan Club