Frågor och Svar om Elvis

Sidan 5

The Blue Moon Boys
Elvis karriär startade hos Sun Records 1954, tillsammans med gitarristen Scotty Moore och basisten Bill Black, under ledning av producenten Sam Phillips. 1955 kom trummisen D.J. Fontana med i bandet, som då började kalla sig 'The Blue Moon Boys'.
Namnet tog dom från och i samband med att Elvis sjöng in låten 'Blue Moon of Kentucky'. Bills sista jobb med Elvis var 1958, strax innan Elvis åkte in i lumpen.
Scotty och D.J. återgick till att jobba med Elvis när han återkom från militärtjänsten 1960. Bill dog 1965. Scottys och D.J.s sista projekt med Elvis var '68 TV comeback specialen.
Elvis pianokunskaper
Exakt när Elvis började spela piano vet vi inte men han spelade piano redan på 50-talet, t.ex. i en del av "Million-Dollar Quartet Session". Han lärde sig succesivt mer av de duktiga musiker som han hade omkring sig. Han läste inte noter utan spelade enbart på gehör.
Elvis favoritlag
En av Elvis favoritsporter var amerikansk fotboll och han gillade att spela det också. Hans favoritlag i sporten var Cleveland Browns.
Varför skrattade Elvis?
I en live version av 'Are You Lonesome Tonight?' skrattar sig Elvis igenom nästan hela låten. Historien om varför han gjorde det sägs vara denna: När Elvis börjat sjunga råkade han se en man bland publiken på första bänk, som var helt skallig.
Ljuset reflekterade sig på mannens kala huvud på ett sådant sätt att Elvis inte kunde hålla sig för skratt! Kanske det var därför han sjöng fel i texten. Lyssna på de två verisionerna så får du fram vad han sjunger fel:
"Do you gaze att your bould head and wished you hade hair" sjunger han precis innan han börjar skratta. Den rätta textraden vid detta tillfälle går så här: "Do you gaze at your doorstep and picture me there?"
Skrattverionen inspelades i Las Vegas den 26 augusti 1969 och finns bl.a. på CDn "Elvis Swedish Hit Collection", "Elvis norske hits", "Elvis Aron Presley" 4cd box, "Collectors gold" 3 cd box.
Som kuriosa kan berättas att låten först dök upp på LP boxen "Elvis Aron Presley" och blev en sådan succe hos oss, att vi i Sverige pressade upp en LP som hette "The Las Vegas Years" med den numera berömda versionen av 'Are You Lonesome Tonight'.
If I Can Dream
Specialskrevs till showen "Elvis", som kanske är mera känd som 'NBC TV-special'. I slutet av showen sjunger Elvis denna sång. Låtskrivarna hade baserat texten på Elvis egna tankar om det som hände under det turbulenta 60-talet, hans känslor för livet och hans hopp för mänskligheten.
Sången representerar en av de få av Elvis sånger som har ett budskap och är ett briljant exempel på hans karriär. Sången är fortfarande en klassiker och texten är lika aktuell nu som den var 1968.
Skrev Elvis några texter eller musik själv?
Elvis skrev inte ensam några sångtexter eller musiken till några låtar. Men han var "medförfattare" till ett fåtal. Han "beställde" också ett antal texter av kända textförfattare, där han gav en idé om vad texterna skulle handla om eller grunda sig på.
Ett exempel är 'If I can Dream' som baseras på Elvis egna tankar om det som hände under det turbulenta 60-talet. I övrigt ville han sjunga dom låtar han tyckte om. "Varför skriva nytt när det redan finns så mycket fina låtar att sjunga", var hans idé.
Elvis föräldrar och förfäder
Elvis fars (Vernon) fullständiga namn var Vernon Elvis Presley och hans mors (Gladys) fullständiga namn var Gladys Love Smith Presley.
Elvis förfader på hans mors sida var en indian vid namn Morning (eller "Mourning") Dove White Mansell, som levde på 1800-talet och var Cherokee (eller Choctaw) indian. Elvis släktträd finns i boken "Elvis A To Z", skriven av Fred L. Worth och Steven D. Tamerius.

Senast ändrad: 2003-12-02 © TCE Fan Club