Elvis in mind
Elvis Presley
Människan bakom Legenden
Han var en stor människovän, kunde inte tycka illa om någon, han hade en stor förståelse för dom svartas situation efter att ha levt nära dom i många år.

"Jag vet vad fattigdom innebär. Jag levde i det under en lång tid men jag skäms inte för min bakgrund", lär han ha sagt. Ett annat citat av honom är: "Skvaller är småprat för små hjärnor". Som barn brukade Elvis ge bort alla hans leksaker och serietidningar. Denna generositet bibehöll han under hela sitt liv. Som barn gav han bort sin trehjuliga cykel och som vuxen gav han bort bilar.

Hans första uppväxtår satte en prägel på honom på fler sätt. Han blev religiös på sitt eget, annorlunda sätt. Även på detta plan var han påverkad av kontakterna med dom svarta och deras religion, som blandades med övriga amerikaners traditionella religionsriktningar.
Ofta bar han på sig symboler för flera olika religioner samtidigt. "Jag vill inte missa att komma till himlen på grund av teknikaliteter!" sa han när han frågades om detta.

Rock and roll musik är i grunden de svartas gospel och rhythm and blues eller uppkom från det och folk har lagt till och experimenterat med det. "Dom färg- ade har sjungit och spelat, precis som jag gör nu, längre tid än jag känner till. Ingen har bara ägnat dom någon tanke förrän jag tog upp det. Jag har fått det av dom och brukade lyssna på Arthur Crudup slå på hans låda så som jag gör nu och jag brukade säga att om jag någonsin skulle kunna känna som Arthur kände, skulle jag bli en musiker som ingen tidigare skådat" lär Elvis ha sagt.

Redan innan Elvis blev populär, brukade vita tonåringar lyssna på radiostationer som spelade de svartas musik i södern, ofta så att deras föräldrar inte fick vetskap om det. Dessa tonåringar blev genast fascinerade av den fattige vite mannen som sjöng de svartas "honky-tonk blues" med lutning åt gospel, country och bluegrass.

I Augusti 1954, förklarade radiostationen WHBQ i Memphis att Rock'n Roll var född med att spela "That's All Right, Mama." Även om många radiostationer vägrade att spela musik med "neger-sound", fick Sun Records femtusen beställningar av skivan inom bara några dagar. 1956 släpptes "Heartbreak Hotel" som snabbt blev en av de populäraste sångerna i USA. Låten är ett klassiskt exempel på den tidiga rock-and-roll stilen som kallades "rockabilly" och som kombinerade country and western musik med rhythm and blues.

Ed Sullivan Show

Elvis kom samtidigt med en ny uppfinning som kallades television och detta förde honom direkt in till de amerikanska hemmen. Hans rörelser med höfterna var något av en skandal inom societeten på 50-talet.
Men när han under "The Ed Sullivan Show" 1956, bara visades från midjan och uppåt bidrog detta till "Elvis- mystiken". Försöken att "tämja" honom gjorde honom ännu mer succefull.

"Jag råkade komma in i musikbranchen när det inte fanns någon trend. Jag hade tur. Människorna sökte något annat och jag råkade komma in i rätt tid, förklarade Elvis sin framgång.

"Jag vill bli en en bra skådespelare, för man kan inte bygga en karriär bara genom att sjunga" sa han också, men inom filmen fick han ingen riktigt bra chans att visa sitt kunnande som artist. Dom enda av hans filmer som han själv var riktigt nöjd med, var 'Jailhouse Rock' och 'King Creole'. Men fansen såg hans filmer främst för att se honom och höra honom sjunga. Det räckte för att göra filmproducenterna nöjda.

Alla Presley fan som får frågan varför Elvis är så vördad, brukar replikera med ett svar som inkluderar hans enkla start i livet. "Han förblev en ödmjuk och trevlig person. Han glömde aldrig sina rötter." Trots att han uppnådde stora framgångar och inkomster, förändrades inte hans personlighet nästan alls. Det var sannolikt Elvis personlighet som en "vanlig" människa som kan tillräknas mycket av hans popularitet.

Föräldrarna

Han var en artig pojke från södern som älskade sin mamma, fet mat och att vara ute med grabbarna. Därför kan så många av oss som aldrig mött honom, ändå känna som om vi känt honom i hela vårt liv.
Även om hans beteenden blev en aning underliga under hans sista år, upprätthöll han en åtkomlighet för sina fans, som ofta samlades utanför grindarna till Graceland i hopp om att få se en glimt av honom.

Han fortsatte med att ge bort Cadillacs, han bodde hellre i Memphis än i New York eller Los Angeles. Han behöll samma vänner år efter år.

För alla som kämpat för att få ett bättre liv, eller känt sig åsidosatt av någon som ansett sig vara av en bättre samhällsklass, var Elvis en kraftfull symbol. Det spelade ingen roll att han ibland under de sista åren, ibland tycktes handla lite underligt och främmande.

Om rockmusiken aldrig var densamma efter Elvis, så var inte heller country- musiken det. Elvis influerade countryn med sin ungdom, karisma instrumentala teknik. Innan Elvis kom fanns det en massa gamla män och kvinnor inom country musiken, efter Elvis sökte man efter yngre talanger. Om dessa inte lärt sig av Elvis så lärde dom sig av någon som blivit influerad av Elvis.

The Letter Innehåll:

Senast ändrad: 2003-12-02