Träff med Elvis ungdomskärlek Dixie Locke

Av Svante Rask
Dixie Locke och Joan Blackman
Dixie Locke till vänster Joan Blackman till höger. Foto: Åke Norin

I Bildjournalen 1957 såg jag för första gången en bild på Elvis och hans flickvän, Dixie Locke, som han träffade då han gick på Humes High School. Sedan dess har jag sett någon ytterligare bild på dem från 1953-55 då de var tillsammans. I övrigt har det varit tyst om Dixie Locke.

I Memphis,augusti 2002, fick jag dock träffa Dixie. Nu en pigg, liten, späd och gråhårig tant, 67 år gammal. När jag såg henne hade jag svårt att pussla ihop bilden av Elvis och hans tjej nästan 50 år tidigare. Men å andra sidan hur skulle Elvis sett ut idag i förhållande till den bild jag hade av dem!

Dixie berättade om tiden med Elvis som mycket bekymmersfri och positiv och hon hade glimten i ögat när hon pratade om Elvis. Då var båda bara 18 år och verkade ha trivts bra tillsammans. De brukade åka omkring i Elvis gamla bil och stanna på något ställe för att äta hamburgare. Ibland var de hemma hos Elvis. Hans mamma,Gladys, var alltid mån om att de skulle trivas och hon fixade alltid något att äta och dricka. De var också ofta i kyrkan, the First Assembly of God Church , tillsammans.

En liten intressant händelse som Dixie berättade om var när hon och Elvis i början av sin bekantskap hade varit på bio. Elvis ville att Dixie skulle följa med hem till honom( förmodligen då Elvis bodde i Lauderdales Courts-området i Memphis slumkvarter ). Dixie hade dock lovat sina föräldrar att komma hem direkt efter bion. Elvis bad henne därför ringa hem och fråga om hon kunde bli lite senare. Dixie gick och ringde och kom tillbaka och sade att det var ok.

Hon ljög dock för Elvis, för hon ville inte tala om att hennes familj inte hade någon telefon. Märkligt kan man tycka i dessa dagar men det var inte så vanligt att alla hade telefon. Elvis hade inte heller telefon. Det har ju skrivits om när Sam Phillips sökte Elvis för att göra sin första skivinspelning så fick Phillips ringa till familjen Presleys granne.

På frågan varför deras förhållande tog slut svarade Dixie att Elvis var mer och mer borta pga spelningar så att de gled helt enkelt ifrån varandra. Dixie mindes dock tiden med Elvis som mycket positiv och rolig och att Elvis var alltid artig, trevlig och omtänksam. Elvis var definitivt inte den "vilde och ungdomsförstörare" som han utmålades som i pressen.

Elvis bakom scenen på Overton Andra inressanta fakta kring Dixie Locke är att hon var faktiskt president för den första Elvis Presley fanklubben. Vidare så var det Dixie som tog bilden på Elvis bakom scenen i Overton Park Shell, Memphis, då Elvis gjorde sin scendebut 30 juli 1954. Se foto till höger.

Elvis scendebut i Overton Park Shell
Den 30 juli 1954, tre veckor efter att Elvis spelade in sin första skiva "That´s all right, mama", stod han för första gången "som profesionell" på en utomhusscen inför en hyfsat stor publik. Detta hände i Memphis i Overton Park Shell. Scenen, scenhuset och läktarna är detsamma idag som på 50-talet.

I somras besökte vi platsen. Snacka om att man kände historiens vingslag när vi "prövade" bänkarna, scenen och "backstage".

Ett gift par skötte om denna gamla historiska plats som ligger i en större park som numera heter The Raoul Wallenberg Shell (kul anknytning till Sverige). Deras mål är att försöka bevara att parken ser ut som den gjorde på 50-talet. Alltså då Elvis och dåtidens country- och rockabillyartister uppträdde där.

Damen som skötte stället visade oss runt och tog ett kort på oss bakom scenen på exakt det ställe där Elvis blev fotograferad( återigen känders historiens vingslag). En kul grej som förevigades, se foto (av Dixie Locke)

Elvis uppträdde som sagt i parken en julikväll helt okänd som försångare till huvudnumret, countrysångaren Slim Whitman. Elvis kom tillbaka i augusti samma år och ytterligare en gång. Sista gången, i augusti 1955, var Elvis känd och naturligvis huvudattraktionen i showen. Försångare var då en okänd countrysångare vid namn Johnny Cash.

Den trevliga damen som visade oss runt påstod att Elvis uppträdde där en gång till, men det var inte något planerat framträdande. Elvis klev upp på scenen och sjöng några låtar och det skulle ha varit på 70-talet! Jag betvivlar detta, det har jag aldrig hört talas om och ytterligare efterforskningar talar inte för något sådant uppträdande på 70-talet. Men vem vet, inom Elvisvärlden händer alltid något, så vi får se tiden an om någon kan bekräfta detta.

Senast ändrad: 2003-12-30