Elvis och hockeymatcher

Ulf Sanned fortsätter här sitt berättande om fenomen under 50-60 talet som bidrog till Elvis enorma popularitet i Sverige.

Under slutet av 50-talet ljöd Elvis musik över många idrottsarrangemang där storpublik var samlade. Detta bidrog till att Elvis musik fick ett fäste hos 50-talets idrottspublik och gav i förlängningen en kvarstående popularitet i dessa publika led.

Min barndom hockeymatcher
Ulf vid huvudentren till idrottsplatsen i Taberg Jag växte upp i ett Taberg som fanns i utkanten av Jönköping. Man kan säga att på 50-talet levde vi vårt eget liv, Taberg var egen kommun mm. Men det som lyfte hela bygden in i hetluften var dessa fantastiska år då vår idrottsklubb TSK (Tabergs sportklubbs) hockeylag med sitt spel verkligen skakade om i hockey-Sverige.

Bakgrunden var den att denna lilla klubb under några år blev platsen för en hel rad mycket duktiga hockeyspelare. Bland dem kan nämnas den legendariske landslags- målvakten Kjell Svensson mfl. (Bilden: Ulf vid huvudentren till idrottsplatsen i Taberg).

Lilla Taberg kom att blomma upp i detta hockeyintresse under slutet av 50 talet då det inte minst spelades gastkramande kvalmatcher till den dåtida allsvenska serien som på den tiden var själva elitserien.

Massvandring till Idrottsplatsen
Få kan idag ana och förstå vilken publikfest dessa matcher blev. Man gick formligen man ur huse för att som publikstöd heja fram de våra. Jag minns hur vi rustade oss därhemma. Det var smällkalla vintrar på 50 talet även i södra Sverige och matcherna spelades ju vid den gamla utomhusrinken.

Det var till att vira tidningspapper kringfötterna och sedan pressa ner fötterna i gummistövlarna och bylta på sig varma kläder och ha varmt kaffe eller buljong med sig och en del hade väl med sig lite annat värmande också.

Det speciella var ju att i den uppslutning som skedde så återfanns en helt ny publik. Nämligen den stora kvinnliga publiken Det var något helt nytt. Tidigare var intresset kring hockeyn rätt så mansdominerat.

Elvis sjöng
Det var då vid dessa tillfällen som pausmusik började användas och framförallt innan matcherna. För många kom tidigt för att få bra plats. Då spelades det för fullt via en enkel grammofon med en rörförstärkare och stora högtalar megafoner uppsatta på stolpar och i ett par tallar vid rinken.

Ibland så hakade skivorna upp sig då kunde det skrapa till i högtalarna och man förstod att det var någon som knuffat till pickuppen så den hoppade över hacket i skivan. Den musik som förekom var starkt begränsad. Det fanns nog inte så många skivor och välja mellan. Men jag vet att grabbarna som var med och hjälpte till ofta hade med sig Elvis skivor.

Detta så till den grad att en man jämnte oss i publikhavet fällde kommentaren " Har han bosatt sig i lurarna den där Presley". Men vi ungdomar och vi var många tyckte det var härligt med Elvis och dessa fantastiska hockeymatcher. Det liksom hörde ihop Elvis och vårat TSK.

Elvis skapade trivsel
I efterhand nu många år senare kan man säga att spelandet av Elvis bidrog till några viktiga saker. För det första denna rytmiska musik som Elvis framförde var ju som klippt och skuren för att få människor att lite rytmiskt röra sig i den smällkalla vinterkvällen det gjorde att många höll värmen med detta.

Det andra var den viktiga publika förändringen för nu var det så mycket mer folk och framförallt en ny grupp bestående av kvinnor och där visste vi och de som skötte grammofonen att Elvis var mäkta populär hos inte minst den kvinnliga publiken. Det tredje var ju detta att Elvis med sin intensiva sångarstil av värme och engagemang passade som hand i handske vid dessa hockeydrabbningar med en oerhörd nerv och spänning.

Elvis popularitet befästes
Genom dom här åren av ishockey hetta i min barndom kom tror jag Elvis att för alltid förknippas hos många av oss med dessa fantastiska massvandringar till hockeyrinken. Det vill säga att Elvis kom att förknippas med mycket positiva känslor och minnen från dessa spännande drabbningar som samlade oss alla där i Taberg.

Jag tror utan att ha det vetenskapligt bevisat att så här såg det ut under 50 talet på många utomhusarenor och även i den mån då det fanns inomhusarenor. Elvis musik var starkt kopplad till dessa idrottsmässiga evenemang. Där fanns ungdomen. Där fanns nerven som gav hans musik en förankring. Klart stod ju också för många av oss att Elvis själv var mycket idrottsintresserad. Det framkom i de olika veckotidningarna som skildrade hans liv.

På så sätt kan man säga att idrotts-Sverige på 50 talet också på sitt sätt bidrog till att lyfta Elvis in i de stora publika sammanhangen.

Ulf Sanned

Senast ändrad: 2003-12-19