Startsidan
Sök lokalt med  
Sök på lokalt med Google!


Artiklar och nyheter
Shoppa Elvis!

Köp-Sälj-Byt privatannonser
Forum för diskussion och frågor
Skriv och läs i gästboken

Allt om Elvis liv och karriär
Om Elvis musik
Allt om Elvis filmer!
Elvis fotoalbum
Elvis FAQ
Länkar

Till startsidan
"I just can't forget you"
Elvis för evigt

Foto: Johan Forsberg

Minnestexten på Elvis grav
Elvis far, Vernon Presley, lät skriva in följande text på hans sons gravsten
(fri översättning):

Elvis i kistan
Han var en älskad gåva från Gud, omhuldad och älskad.
Han hade en av gud given talang som han delade med sig av till hela världen och utan tvekan blev han vida hyllad och fångade många såväl unga som äldres hjärtan.
Han var beundrad inte bara som underhållare, men även som den stora människovän som han var, för hans generositet och hans vänliga omtanke om sina medmänniskor.
Han revolutionerade musikvärlden och mottog dess högsta utmärkelser.
Han blev en levande legend under sin egen livstid och förtjänade respekt och beundran från miljoner människor.
Gud såg att han behövde vila och kallade honom till sig.
Vi saknar dig, son och far. Jag tackar Gud att han gav oss dig som vår son.

Kungens sista färd
Den 18 augusti 1977, efter en privat jordfästnings ceremoni på Graceland, kördes Elvis kropp i en glänsande vit Cadillac bårbil.

En silvefärgad Cadillac limousine ledde processionen och 16 vita Cadillac limousiner följde bårbilen med de sörjande till Memphis begravningsplats där Elvis först begravdes. Hans kropp flyttades snart till minneslunden på Graceland.

Foto med tack till Allan Levinson, Sydney, Australien och hans Elvis' Cadillacs sida!


Epilog
Redan från början trotsade Elvis konventionerna inom popmusiken. Han nöjde sig inte med att bara framföra sånger, utan följde bluessångarnas tradition att använda sången för att uttrycka verkliga känslor.

Trots att Elvis inte själv skrev sina sånger, använde han sången som ett personligt uttrycksmedel. Vi har att göra med en person som kunde lägga in sensualism och känsla i sina sånger på ett sätt som andra artister före honom varit oförmögna till.

Elvis hade en förmåga att egga, att framkalla inre känslor och få rent fysiska reaktioner på det han gjorde på scenen.

När Elvis stod på scen bröt han mot konventionerna också genom att röra sig på ett speciellt sätt. Hans sätt att klä sig var inte heller accepterat.

Han var en representant för tonårskulturen, alltså klädde han sig efter det modet och inte efter samma mode som den etablerade vuxenvärlden. Därför kommer 'Blue Suede Shoes' alltid att vara en del av Elvis image. Den sången var en frihetsförklaring och den ställde krav på livsutrymme, den uttryckte kompromissvilja, men bara till en viss gräns.

You can do anything that you wanna do... but un uh, honey .. lay off of my blue suede shoes... don't you... step on my blue suede shoes (Du kan göra vad du vill... men raring... låt bli mina blåa mockaskor... våga inte... trampa på mina blå mockaskor). Elvis inte bara framförde den sången, han var sången. Det var hans reaktion på den tidens musikkultur.

Elvis blev popidol under en tid som präglades av likriktning. Därför blev 'Blue Suede Shoes' ett slags självständighetsförklaring för tonåringar på den tiden. På grund av texten i den sången blev Elvis en pophjälte, en symbol för någon som går sin egen väg till alla fördömande moralvänners fasa.

Elvis blev företrädaren inom en ny musikform och för en begynnande tonårskultur. Han beredde väg för andra artister och skapade utan tvekan möjligheter för en otrolig mångfald och personlig orginalitet inom popmusiken.

Elvis dragningskraft var - och är - universiell och bestående. Man kan inte bara genom att titta på någon avgöra om personen är en Elvis fans eller inte. De kan se ut hur som helst och kommer från jordens alla hörn. Elvis närde en alldeles speciell känsla för sydstaternas fattiga befolkning, men han utvecklade även en samhörighetskänsla med alla slags människor världen över.


Elvis Week Information
Elvis Week är en vecka i augusti varje år, då speciella arrangemang genomförs till minnet av Elvis. Veckan genomförs så att årsdagen av Elvis död infaller under någon av dessa dagar. Nedan presenteras huvuddragen i veckoprogrammet, som kan avvika något år från år. Mycket är inträdesfritt denna vecka. I de fall avgift tas ut, går intäkterna till olika fonder med Elvis namn.

Memphis
Graceland tours och verksamhet är öppna varje dag. Attraktioner är bl a Graceland Mansion, huvudbyggnaden med fan mail i orginal, kontoret och hela fastigheten. Elvis' racquetboll byggnad. Minneslunden med graven. Elvis' trofe byggnad. Tvärs över gatan på Graceland Plaza finns Elvis' personliga luxury jets, Elvis Presley Automobile Museum, restaurang och suovenirshop.

The Elvis Art Exhibit & Contest med konst med Elvis-tema är öppen för allmänheten i Graceland Plaza den 10:e till 15:e utan inträdesavgift. Tävlingen är öppen för amatörer och proffs i alla kategorier. De dagliga aktiviteterna på Graceland inkluderar live musik och annat inträdesfritt, sponsrat av RCA Records, Coca Cola och andra stora företag.

Tupelo
Elvis' födelsestad. Speciella aktiviteter med "Camp Meeting Time" med live musik. Visning av två-rums huset som Elvis föddes i, minneskapellet och "Times & Things Remembered" Museum. Du kan också åka Elvis Presley Driving Tour för att se annat av intresse.

Candlelight Vigil
Det kanske mest dramatiska för många Elvis fans under ELVIS WEEK är när tusentals fans deltar i den årliga Candlelight Vigil på Graceland. En ceremoni där grindarna öppnas för alla och envar som vill besöka graven bärande och nedläggande ett ljus i en respektfull och stillsam stämning.

"Elvis är större i dag och han var då den störste underhållaren någonsin" säger en programledare under livesändningen från Graceland.
Här kan du se ett sammandrag av den långa videosändningen från Graceland, natten mellan 15-16 augusti 2001.

Övrigt
George Klein's Annual Memphis Mafia Reunion är en träff för nära vänner och personal till Elvis, som också svarar på allmänhetens frågor.

"Elvis King Creole" Riverboat Cruise & Dance Party samlar fans från hela världen till en tur längs Mississippifloden med live musik ombord.

Ett specialt arrangemang "Conversations on Elvis," hålls i Elvis A. Presley Auditorium i Humes High School.

The Elvis Fan Club Presidents' Luncheon är ett årligt evenemang där representanter från världens alla Elvis fan klubbar träffas. Här får endast de speciellt inbjudna deltaga.

Tillbaka

Elvis Intresseförening TCE  Kontakt | Startsidan
| Nyheter | Webshop | Annonser | WebForum | Gästbok |
| Elvisologi | Elvis Musik | Elvis Filmer | Elvisfoton | Elvis FAQ | Länkar |
 
Elvis
Elvis Meeting
Tradera - auktion
Fynda på skivmässor!
Enviken Records
BMG i Sverige
Bästa musiken från 60-talet!
Gratis Online viruskontroll!
Senast ändrad: 2003-12-02