Startsidan
Sök lokalt med  
Sök på lokalt med Google!


Artiklar och nyheter
Shoppa Elvis!

Köp-Sälj-Byt privatannonser
Forum för diskussion och frågor
Skriv och läs i gästboken

Allt om Elvis liv och karriär
Om Elvis musik
Allt om Elvis filmer!
Elvis fotoalbum
Elvis FAQ
Länkar

Till startsidan
   The Elvis Presley Story
Elvis liv och karriär i kronologisk ordning

1945
Den 10-årige Elvis ställer sig på en stol bakom en mikrofon och sjunger "Old Shep" i en talangtävling för ungdomar, som hålls på en Marknad/ Mässa i Tupelo. Tävlingen sänds av den lokala radiostationen WELO.
Under mycket lång tid har författare av Elvis-böcker och andra - berättat att Elvis blev tvåa i tävlingen. Det är en myt - Han fick inget pris alls!
Elvis 10 år

Det hävdar Bill Burk, respekterad författare av många Elvis-böcker. Hans bevisning är också övertygande. När Bill skulle skriva boken "Early Elvis: The Tupelo Years", fick han bland annat tag i ett foto med pristagarna i tävlingen i fråga.

Två flickor blev etta respektive tvåa och en lång pojke blev trea. Dessa håller en trofé som bevis på sina priser. Elvis deltog visserligen i tävlingen och syns också på fotot, men han fick inget pris.

Bill ägnade 4 månader till att hitta den flicka som blev tvåa i tävlingen och hittade henne också. Hon hade fortfarande kvar trofén från tävlingen 1945! Till en andra upplaga av "Tupelo Years," hittade Bill ett kasettband där Elvis faktiskt själv säger att han inte vann något pris i denna sångtävling!

1946
Elvis föräldrar har inte råd att köpa honom den cykel som han så gärna ville ha. Mamma Gladys övertalar honom att acceptera en gitarr istället. Gitarren kostade 12.95 dollar och köptes på Tupelo Hardware Company. Cykeln fick Elvis ändå så småningom, julen 1947.

1948
Elvis spelar på sin gitarr och sjunger "Leaf on a Tree" för sina klasskamrater på Milam Junior High i Tupelo som ett farväl. Han och föräldrarna packar ihop sina saker i en stor väska som placeras på taket till deras bil, en Plymouth årsmodell 1939 och flyttar till Memphis. Släktingar till dem kommer snart efter. Den 8 november börjar Elvis i klass 8 på Humes Highschool.

1948 - 1953
Elvis och hans föräldrar bor i hyreshus, i de fattigas del av norra Memphis. Livet för uppehället är hårt, föräldrarna går från jobb till jobb i sin strävan att få tillräckligt med inkomster. Elvis går i skolan, först The Christine School, sedan Humes High School.

Han jobbar också ibland för att få fickpengar och till ett bidrag till hushållskassan. Familjen blir medlemmar i Assembly of God Church. Som tonåring blir Elvis känd för sitt gitarrspel och sjungande. Han köper sina kläder på Beale Street och tar till sig de svartas blues och gospels som han hör där.

Han besöker ofta ställen, för vita och svarta, där det spelas och sjungs gospel i stan's centrala delar. Han låter håret och sina polisonger växa ut. Vid den här tiden är han mycket "annorlunda" jämfört med de andra barnen. En "naturligt missanpassad person" som det kallas då. På Humes High deltar Elvis i en talangtävling för skolans elever. En nervöst sjungande Elvis får mer applåder än någon annan och vinner tävlingen.

1953
Den 3 juni slutar Elvis sin skolgång på Humes High School och börjar nästan direkt arbeta hos Parker Machinists Shop. Den sommaren går han på The Memphis Recording Service (med skivmärket SUN) och gör en demo inspelning av 'My Happiness' och 'That's When Your Heartaches Begin' som kostade honom 4 dollar. Skivan gav han till sin mor som födelsedagspreesent.

Studion blev känd som Sun Studio även om namnändringen officiellt kom långt senare. Den sommaren byter Elvis också jobb, till Crown Electric Company där han bland annat kör ut varor med lastbil. Han går också på kvällskurser för att bli elektriker.

Januari 1954
Elvis gör ännu en demo inspelning på Sun. Ägaren Sam Phillips, som inte var inne första gången, blir, liksom sin assistent redan är, imponerad av den unge mannen med det ovanliga utse- endet och sångrösten. Denna gång sjunger han Casual Love Affair och I'll Never Stand in Your Way
That's All Right

Sommaren 1954
På förslag av Marion Keisker kallar Sam Phillips Elvis till studion för att sjunga in en sång som Phillips hoppas kunna sätta på en skiva. Sången heter 'Without You'. Men Phillips blir inte belåten med Elvis sång, så han frågar Elvis vad han skulle vilja sjunga. Elvis sjunger en bit av en rad populära sånger.

Phillips blir tillräckligt intresserad för att "mixa ihop" Elvis med dom lokala musikerna Scotty Moore (gitarr) och Bill Black (bas), för att se om de tillsammans kan åstadkomma någonting av värde. Ingenting verkar dock fungera förrän den 5 juli när Elvis och musikerna, efter en tråkig session, plötsligt drar igång med en uppspeedad version av Arthur "Big Boy" Crudup's 'Thats All Right'.

Den sången tillsammans med 'Blue Moon of Kentucky' blir den första av fem singelskivor med Elvis som släpps på SUN. Elvis, Scotty och Bill börjar uppträda tillsammans, med Scotty som gruppens manager. Elvis fortsätter sitt jobb på Crown Electric samtidigt som gruppen spelar på små klubbar och andra små lokala ställen runt om i södern.

Det går inte alltid så bra heller. En framträdande på Grand Ole Opry går så dåligt att en av arrangörerna tycker att Elvis borde hålla sig till att köra sin lastbil istället! Grand Ole Opry är ett "VIP-ställe" på den tiden, så denna motgång blir en stor besvikelse för Elvis i sin tidiga del av karriären.

Här kan du läsa mera om hur det började i SUN-studion!

Oktober 1954
Elvis framträder för första gången på "Louisiana Hayride", en live show på lördagkvällar som sänds av den lokala radiostationen KWKH Radio, med vidareutsändning av 190 radiostationer i 13 stater.

Det blir fler framträdanden kommande lördagar och i november skriver Elvis ett- års kontrakt med 52 framträdanden på "Louisiana Hayride". Det är ett stort genombrott för Elvis, men innebär också att hans möjligheter att turnera längre bort blir obefintliga, trots att hans popularitet ständigt ökar.

Det var på "Louisiana Hayride" Elvis mötte "Colonel" Tom Parker, som var promotor och manager för bl.a. country-sångarna Hank Snow och Eddy Arnold.

Elvis och Översten

Januari - Juli 1955
Elvis skriver på ett kontrakt med Bob Neal, som nu blir hans manager. Elvis fortsätter turnera tillsammans med Scotty och Bill. Ibland upptäder dom Solo", ibland i "paket" med olika country sångare från "Hayride".

"Colonel" Parker är också involverad i dessa turnéer, vilket innebär turnéer tillsammans med "stjärnan" Hank Snow. Kontraktet med "Hayride" går ut. Trummisen D.J. Fontana ansluter sig till Elvis band. Under våren misslyckas Elvis med att komma med i "Arthur Godfrey's Talent Scouts", som är en TV-show.

Elvis live shower blir allt populärare publikmagneter för tonåringarna, speciellt flickor. Elvis ovanliga stil, sexiga rörelser och utseende skapar allt större intresse. Ibland till och med "spränger" publiken spärrarna, i ett upploppslikanande tillstånd.

Ryktet om Elvis popularitet börjar nå allt längre bort från södern och når hela USA. "Colonel" Parker blir mer och mer involverad i Elvis karriär.

Augusti 1955
Elvis skriver på ett kontrakt med "Hank Snow Attractions" som ägs till lika delar av Hank Snow och Tom Parker. Bob Neal är kvar som "rådgivare", men Parker vill bli Elvis manager och snart har Snow inte någon del Elvis karriär.

November 1955
Elvis skriver på sitt första kontrakt med RCA Records. Parker förhandlar fram en försäljning av Elvis kontrakt med Sun Studios till RCA. Försäljningen inkluderar Elvis fem Sun singelskivor och ännu inte släppt material.

Priset är det enastående beloppet 40.000 dollar med en bonus till Elvis själv på 5.000 dollar. RCA släpper snart en nyutgåva på de fem tidigare Sun-singlarna med RCA- märket. Samtidigt skriver Elvis på ett kontrakt med "Hill and Range Publishing Company", som ska starta ett separat bolag, "Elvis Presley Music Inc."

Elvis delar ägandet av bolaget med "Hill and Range". Bolaget ska sköta om publicering, inköp av musik och texter till sånger som Elvis ska sjunga in på skiva. Elvis är nu den hetaste nya stjärnan i den amerikanska musikbranchen.

Tillbaka

Elvis Intresseförening TCE  Kontakt | Startsidan
| Nyheter | Webshop | Annonser | WebForum | Gästbok |
| Elvisologi | Elvis Musik | Elvis Filmer | Elvisfoton | Elvis FAQ | Länkar |
 
Elvis
Elvis Meeting
Tradera - auktion
Fynda på skivmässor!
Enviken Records
BMG i Sverige
Bästa musiken från 60-talet!
Gratis Online viruskontroll!
Senast ändrad: 2003-12-02 © TCE Fan Club