BURBANK 68

Recensioner av

• Morgan Sjöberg
  • Thomas Nilsson Burbank

Så har då den första volymen med Elvis på etiketten Follow That Dream landat. För oinvigda kan jag upplysa om att det handlar om att danska BMG har fått tillstånd att släppa unikt Elvis-material i synnerligen begränsade upplagor. Max tiotusen ex av varje utgåva kommer det att handla om.

Plattorna släpps enligt principen "den kommer-den är här-den är borta", helt enligt beprövat Överste Parker-recept. Follow That Dream-albumen kommer endast att kunna köpas genom vissa utvalda fan-clubar och hos ett ännu mindre antal av återförsäljare.

Priset är högt, runt 250 spänn får man punga ut med, men å andra sida får man tillgång till material som aldrig har släppts, och som förmodligen heller aldrig kommer att släppas på "reguljära" Elvis-utgåvor.

Till saken!
    Burbank 68 hämtar sitt material från Elvis med rätta rosade TV-show från, just det, 1968. Den kallas sällan något annat än "the comeback special", inte för att Elvis hade varit borta direkt, men för att den verkligen betydde en omstart och en dos välbehövlig trovärdighet för "The King". Elvis hade helt klart stora problem både artistiskt och komersiellt och TV-showen var därför, som dess producent Steve Binder noterade, ett sanningens ögonblick för honom.

Nå, vi vet alla hur det gick. Showen blev en makalös succe, albumet med musiken sålde guld, Elvis fick för kanske första gången under sin karriär kritikerna med sig. Vägen låg åter rak och öppen framför honom. Makalösa skivinspelningar i Memphis följde, därefter live-comeback i Las Vegas, publik- och intäktsrekord i massor under turneerna på 70-talet.

"Burbank 68" ger oss sammanlagt 23 inspelningar från de heta dagar i juni 1968 då Elvis åter visade att han hade både vilja, instinkt och kunnande från fornstora dagar var intakt. Ungerfär hälften av låtarna kommer från en repetition i Elvis loge den 25 juni, medan resten består av liveinspelngar från de bägge shower Elvis gjorde i boxnings-ringen till orkesterackompangemang den 29 juni.

Dessutom får vi en alternativ version av "If I Can Dream" samt den instrumentala "Let Yourself Go" som avslutade TV-showen. 14 av inspelningarna är tidigare outgivna, och repetitonen från den 25 har mig veterligen inte ens funnits på bootleg tidigare. Ingen av dessa inspelningar var med på "Tiger Man" och "Memories", som släpptes ifjol för att fira 30-årsminnet av denna spektakulära show. Ingen seriös samlare av Elvis kan således vara utan "Burbank 68".

Jag har fortfarande mina synpunkter på BMG:s utgivningspolicy och det finns visst negativa aspekter även på detta album. Omslaget, tex, är rätt snyggt, men varför har vi inte fått något häfte och någon text? Och varför har man valt att splittra upp det här materialet?

Jag tycker man skulle ha släppt en box med 3-4 CD istället med majoriteten av dessa inspelningar samlade enligt principen bästa tagningen av varje låt kryddat med outgivna alternativtagningar och repetitioner samt ett rejält häfte med massor av bilder och intressant text.

Nu låter jag kanske som en riktig gnällspik, men tolka det inte så. Jag tycker "Burbank 68" är en kanonutgåva, och ingen som gillar Elvis av dom rätta orsakerna torde bli besviken.

Morgan Sjöberg

Av Thomas Nilsson

Första skivan I serien heter "Burbank 68" och kom ut 1999. Speltiden är drygt 50 minuter, vilket är i snålaste laget med tanke på det pris skivan har. I handeln (eller specialhandeln snarare) kostar skivan 250 kr, vilket är omotiverat högt oavsett om det är "nytt" material eller inte.

Skivan innehåller dessutom en hel del gammalt material. Första halvan är tagen från en repetition den 25 juni 1968, två av låtarna var med på "Memories - The 68 Comeback Special" från 1998. Dessa låtar är "Lawdy Miss Clawdy" och "Baby What Do You Want Me To Do", som dessutom inte har samma datum som de andra låtarna utan istället den 26 juni. Finns mer material från detta datum? "Tiger Man" fanns med på "Platinum" 1998, fast då ihop klippt utan paus i mitten.

Fyra spår från "stand-up" delen av skivan är tidigare utgivna, "Jailhouse Rock", "Don't Be Cruel", "Can't Help Falling In Love" och "Love Me Tender". För en skiva som kostat 250 kr och bara är 50 minuter lång, borde åtminstone allt material vara nytt!

Ont om material kan inte BMG skylla på, det finns en tidigare rehearsal som man borde ha gett ut i sin helhet. Från den har man släppt "I Got A Woman" och "When It Rain It Really Pours". Dessutom finns fler låtar från "stand-up" konserterna, bland annat ett medley av "Heartbreak Hotel" och "One Night" som vore kul att höra.

Det nya materialet är annars mycket bra, ljudet är nog så bra det kan vara och Elvis röst låter verkligen rå. Skivan innnehåller två intressanta dialoger, där Elvis även sjunger några rader av "That's All Right" och "Santa Claus Is Back In Town".

Till skivans fördel kan man säga att det är en skiva som ganska ofta hamnar i min CD-spelare, det är förstklassigt material och omslaget är snyggt, men skivan kunde och borde ha varit ännu bättre…

- Thomas Nilsson
    tar gärna mot synpunkter på carlthomas_n@hotmail.com

Senast ändrad 2003-12-14