Dixieland Rocks

• Av Lill Thorn
  • Av Thomas Nilsson

Av Lill Thorn

Ny chans att skratta och gråta tillsammans med Elvis och hans gyllene stämma. Det finns många goda saker i livet och en av dem är att vara Elvisfantast. När man väl upptäckt och kommit vår idol närmre finns det inte någon återvändo. Varje Elvisskiva, varje sång är värdefull, liksom så mycket annat som har med Elvis och hans musik att göra.

Nu kan vi åter glädjas åt en ny CD i FTD-serien - Dixieland Rocks som ger oss Elvis "live" igen. Underbart.

"Zarathustra".."See See Rider"..så var det dags igen. Elvis uppträder, underhåller och tar hand om sina fans. De jublar av glädje. Vilken lycka det vore att sitta i publiken! Efter litet skojande och orden "well, well, well" kommer "I Got A Woman" med underbar feeling från Elvis och samtidigt följer kören och pianot precis som det ska. Elvis avslutar sedan här med att sjunga "Amen" och därefter följer något slags oljud (!?) :-)

Efter detta en skön stund med några ord från Elvis, han presenterar sig förresten skämtsamt som Johnny Cash, innan han tar tag i en fräsig "Love Me". "If You Love Me Let Me Know (If You Don´t Let Me Go)" och "You Don´t have to say you Love Me" följer därefter och vi har vår lugnare Elvis tillbaka.

All Shook Up - bryter det lugna och sedan kan vi gunga i takt med Teddy Bear. Skratt från Elvis igen under orden "..put a chain around my neck and lead me anywhere.." och skrattet fortsätter under Don´t be Cruel. Sedan, låt oss gråta och drömma tillsammans med Elvis en stund, i "The Wonder Of You". Underbare Elvis! Han tackar efteråt men det är vi som vill säga "thank you very much".

Därefter - Dags för Polk Salad Annie. WOW! WOW! Var det länge sedan ni rörde på er sist så måste det bara lossna nu :-).

Introduktion av kör och orkestermedlemmar följer efter att Elvis har flirtat litet med fansen, bland annat ställer han frågan - "hello honey, what do you want, a scarf or a kiss?" Presentationen följer sedan av Sweet Inspirations, JD Sumners and The Stamps, sångerskan Kathy Westmoreland från Los Angeles, gitarristen John Wilkerson.

Låten "Johnny B Good" ingår i presentationen av den ledande gitarristen James Burton. Elvis påpekar att "trummorna från Dallas-Texas" är den "hårt arbetande" Ronnie Tutt. Basen Jerry Scheff presenteras och han ger ett "smakprov" på sitt kunnande. På pianot spelar Glenn Harding, en underbart driven pianist. Vilket enormt håll i gång på piano! På scenen finns förstås också Charlie Hodge - han som ger Elvis scarves/ar och vatten.

De som öppnade showen är sångare från Nashville. Elvis säger "Jag tycker de är suveräna och jag kallar dem Voice." Vi får sedan höra - "My Boy" - Så känslofullt, så fint.. vilken röst... Oh, dessa nyanser! Elvis kan verkligen ge oss det bästa! Efter den sköna sången kommer T-R-O-U-B-L-E som ger oss snabbare och "coolare" stämning. Det vill säga, det är dags för ÖS!

Sedan drar vi en låång suck, en positiv sådan, när vi hör Elvis från "Aloha" i "I'll Remember You". Elvis skrattar ett par gånger och det är välkommet så att man kan torka bort de tårar som eventuellt råkar falla. Den här låten är verkligen mycket speciell - fortfarande.

Därefter följer "Why Me Lord" där JD från "The Stamps" inleder med mycket fängslande basstämma :-) Detta är en lugnare och mer allvarlig sak trots att den emellanåt behandlas på ett angenämt väldigt glatt sätt. Verkligen något att lyssna på - ton för ton - och ord för ord. Kraftfullt. Gospels ligger alltid Elvis varmt om hjärtat och det tackar vi honom än en gång för.

En glad "Let Me be There" följer därefter och sedan Elvis hemlandstoner "American Trilogy" och därefter "Fairytale" som är helt suverän. En helt övertygande Elvis när han "packar och ger sig iväg". Det svänger verkligen bra! Efter detta pratar han åter med publiken och vi som inte var där då och hörde kan idag glädjas åt att få höra det på skiva.

"Little Darling" en härligt glad låt, sedan "Funny How Time Slips Away", "Can´t Help Falling In love with you", "Closing Vamp" och "Bridge over Troubled Water" kommer på slutet. Allra sist är "Love Me Tender" i en mycket bra och annorlunda "live" version. Verkligen roligt att höra honom så här. Thank you, Elvis!

Samtliga låtar är inspelade i maj 1975 från Middle Tennessee State University, Murfreeshboro, vid två olika tillfällen. Två kvällar efter varandra.

Jag är mycket förtjust i Dixieland Rocks och anser att det är en av de absolut bästa, om inte rentav den bästa, i FTD-serien. Elvis bjuder oss på mycket av sig själv i dessa låtar, 24 st, och han är bara helt enkelt, ännu en gång, oslagbar!

En sak som bör tilläggas i detta sammanhang är alla känslor Elvis förmedlar. Han är mycket temperamentsfull, skrattar i många av sångerna, leker galen Elvis emellanåt och visar hur mycket han uppskattar sina fans.

Att sitta i lugn och ro och lyssna genom allt han sjunger - och säger - ger en enorm känsla. Vi får ju allt han kan ge oss - hans glädje, hans besvikelser, hans mjukhet och hans styrka - allt får vi översänt till oss på ett mycket vackert sätt - i hans röst.

Det låter otroligt men det är ju faktiskt sant.

TCE/Lill

• Recension av Thomas Nilsson