DRAGONHEART
Dragonheart
"De där kikarna ser ut som grodor"
Den senaste skivan från FTD är en soundboard (kassettinspelning från mixerbordet) av en show som Elvis gav den 1 oktober 1974. Denna gång var han på besök i den lilla hålan South Bend i delstaten Indiana.
Ljudkvalitén är högst medelmåttig, balansen mellan instrumenten är inte bra; knappt någon bas, för mycket blås och för lite gitarr. Det är också väldigt lite publikljud, vilket gör att livekänslan uteblir.
De soundboards som FTD släppt tidigare har haft bättre ljud. Digi-packen får dock med beröm godkänt. På bilderna ser vi hur Elvis använde sitt bälte för att "klämma in" sin isterbuk. Eftersom jag själv är sångare vet jag att det försvårar andningen, så det måste ha varit påfrestande att sjunga, en bedrift, rentav.
Efter inledande 'See See Rider' säger Elvis "Håll käften!" till en åskådare och ber sedan publiken att inte skrika efter låtar. I början av konserten babblar Elvis en massa och under dessa monologer kan vi tydligt höra vilken dålig ljudkvalité det är på den här skivan, från och till susar och brusar det så att man kan tro att man lyssnar på en inspelning av en höststorm.
Kathy Westmoreland sjunger falskt i 'It's Midnight'. Det är även enorma differenser i ljudvolymen under låten. Mot slutet av 'Love Me Tender' säger Elvis: "Duke, you're out of key" till den medelmåttige basisten Duke Bardwell i TCB Band. Hans musikaliska brister blir f.ö. smärtsamt uppenbara när han ska spela solo.
Pianisten Glen Hardin får också tillfälle att glänsa med ett solo under "band introductions" och då börjar Elvis helt plötsligt sjunga 'Lawdy Miss Clawdy'. Det blir en märklig upplevelse, eftersom det är två olika melodier som ska flätas ihop. Katastrofalt. Elvis sjunger "My soul surrendered" två gånger efter varann i 'It's Now Or Never'. Kvällens överraskning är 'Steamroller Blues', som spelas på begäran - det som Elvis betackade sig för i början av konserten! Skönt att slippa 'Softly As I Leave You' i alla fall.
I låtlistan står det felaktigt "Closing Vamp & Announcements". Vi får inte höra några "announcements". Sedan följer tre bonuslåtar: 'Alright, Okay, You Win' är ingen låt utan något som Elvis sjöng under Hardins pianosolo. De två sista spåren är från Elvis ökända konsert i College Park - usla versioner men ljudkvalitén är mycket bättre.
Showen varar i 70 minuter. Med de tre bonusspåren blir skivans totala speltid 76 minuter. Jag längtar så efter en inspelning av Elvis i Lake Tahoe 1973. Redan 1999 släpptes en promo-CD med en låt ('Faded Love') från en show i Lake Tahoe som då var planerad att ges ut. Nu ryktas det att den kommer i höst. Varför har det dröjt fyra år?
Skicka gärna era synpunkter till mig, se e-postadress nedan.

Per Regge
E-post: per.regge@lycos.com