Startsidan
Sök lokalt med  
Sök på lokalt med Google!


Artiklar och nyheter
Shoppa Elvis!

Köp-Sälj-Byt privatannonser
Forum för diskussion och frågor
Skriv och läs i gästboken

Allt om Elvis liv och karriär
Om Elvis musik
Allt om Elvis filmer!
Elvis fotoalbum
Elvis FAQ
Länkar

Till startsidan
The Jungle Room Sessions

Av Thomas Nilsson

 • Recension av Morgan Sjöberg

  "The Jungle Room Sessions" är utan tvekan den dittills bästa i FTD serien och innehåller nästan bara tidigare outgivet material. Speltiden är över 70 minuter, äntligen! Alla spår är bra, vissa är mycket bättre odubbade och en del spår är bättre än master versionen!

  "It's Easy For You" är fantastiskt bra, även den oavkortade mastern av "Pledging My Love" är bättre än originalet. "Bitter They Are, Harder They Fall", "Love Coming Down" och "Solitaire" är tre andra låtar som helt klart låter bättre utan överdubbningar. Egentligen är alla spår bra, fast "rough-mix master" av "He'll Have To Go" är kanske inte så lyckad, men eftersom låten i sig är så bra, gör det inget.

  Vissa av de falska starterna tycker jag är något irriterande, särskilt på första spåret, men det är något många uppskattar, så det får man ha överseende med. Det hade varit kul om man inkluderat den oavkortade mastern av "Moody Blue", eftersom den är bra mycket bättre än den versionen man inkluderade, men helt klart en mycket lyckad skiva, den första som är värd sitt höga pris!

  - Thomas Nilsson
  tar gärna mot synpunkter på carlthomas_n@hotmail.com


  Recension av Morgan Sjöberg

  Att inte Elvis sista studioinspelningar har blivit föremål för en reguljär utgåva i "Essential-serien" är egentligen snudd på skandal. Istället skall vi samlare punga ut med stora slantar för att få höra alternativa tagningar från Graceland i februari och oktober 1976.

  Här får vi höra samtliga låtar från dessa inspelningar i andra versioner än de utgivna och dessutom i odubbat skick. Men man förstår att producenten Felton Jarvis öste på med "kosmetika" för att dölja bristerna.

  För Elvis låter stundtals mycket härjad på dessa inspelningar som ibland blir hjärtskärande att lyssna på. Själ och hjärta finns ofta med i dessa låtar som alldeles uppenbart speglar Elvis´ både fysiska och psykiska förfall, men mest av allt så låter han trött, sliten och uppgiven.

  "Hurt", "Moody Blue" och "Way Down" blev till hyggliga singelhits för Elvis 1976 och 1977 medan resten av låtarna hamnade på albumen "From Elvis Presley Boulevard" och "Moody Blue" som verkligen inte hör till Elvis starkaste insatser på skivfronten.

  Endast ett fåtal av inspelningarna förtjänar att kallas bra, däribland ovan nämnda singlar. "Danny Boy", "Love Coming Down" och "He´ll Have To Go" är dock klart godkända. Elvis´ sånginsatser på dessa känns mer helgjutna-kanske för att han här valde att sjunga i ett lägre register?

  Annars känns det som sagt mest tragiskt. Ändå torde även objektiva fantaster som inte väjer för de mörkare sidorna i historien om Elvis Presley vilja investera i denna utgåva som, alla sina musikaliska brister till trots, kompletterar Elvis-arkivet på ett utmärkt sätt.

  "There´s A Fire Down Below" skrevs av Elvis´ basist Jerry Scheff och musikerna spelade in ett så kallat "backing track" för Elvis att lägga sin sång på i oktober 1976. Tyvärr blev Elvis aldrig färdig att göra något vokalt pålägg på denna rocklåt som påminner om "Way Down".

  Här får vi den instrumentala delen som sjuttonde och sista spår på denna CD och stäng inte av när den slutar. För efter en liten stund kommer vad som blev kvar av den "America The Beatiful" som spelades in i februari 1976.

  Felton Jarvis spolade över denna till förmån för "Blue Eyes Crying In The Rain" som i likhet med ovanstående inspelningar framstår som rätt så hygglig i sammanhanget.

  Jag hoppas slutligen att jag inte provocerat alltför mycket med mina synpunkter på denna CD som, och det vill jag verkligen framhålla, verkligen förtjänar sin plats i samlingen.

  Ni som tycker jag är överdrivet negativ får gärna höra av Er. Men jämför först med hur Elvis lät i studion 1969 eller 1970 och Ni lär inte kunna undgå att höra hur brant utför det gick för Elvis under de sista åren.

  Morgan Sjöberg


  Senast ändrad 2003-12-14

  Elvis Intresseförening TCE  Kontakt | Startsidan
  | Nyheter | Webshop | Annonser | WebForum | Gästbok |
  | Elvisologi | Elvis Musik | Elvis Filmer | Elvisfoton | Elvis FAQ | Länkar |
 •  
  Elvis
  Elvis Meeting
  Tradera - auktion
  Fynda på skivmässor!
  Enviken Records
  BMG i Sverige
  Bästa musiken från 60-talet!
  Gratis Online viruskontroll!