The Nashville Marathon The Nashville Marathon

Denna CD från Follow That Dream (FTD) heter "The Nashville Marathon" och innehåller outtakes från Elvis studioinspelningar
i juni och september 1970.

Recension av Morgan Sjöberg

Att Elvis själv var i lysande form under studioinspelningarna i juni 1970 som gav oss albumen "That´s The Way It Is", "Elvis Country" och "Love Letters From Elvis" är ställt utom allt tvivel. Kvantitativt är det också en av Elvis mest produktiva inspelningar. På endast fem dagar spelade man in hela trettiofem låtar. Tyvärr är just låtarna problemet.
Mycket av materialet som Elvis´ egna musikförlag bidrog med är inte av allra högsta kvalitet om man säger så. Om man ska tro Ernst Jörgenson så frågade James Burton under inspelningen av "This Is Our Dance" om det var Lamar Fike, Elvis kompis och dessutom anställd på Hill & Range i Nashville, som hade bidragit med denna miserabla låt och om så var fallet, så skulle han (Burton) döda honom.
- "Definitivt inte" svarade Elvis, mer för att försvara Lamar än låten. Just den här låten finns inte med på den här samlingen som får sägas vara en fortsättning på "A Hundred Years From Now - Essential Elvis Volume 4", men ovanstående lilla anektdot visar med all önskvärd tydlighet att man väldigt ofta hade problem med undermåligt material.
Varför så var fallet orkar jag inte gå in på här, men tack vare Överste Parker och Hill & Range hade Elvis väldigt begränsade valmöjligheter. Låtarnas kvalitet var inte prioritet nummer ett. Det viktiga var att låtskrivarna avstod en del av sina royalties och att låtarna låg på "rätt" förlag, dvs Elvis Presley Music eller Gladys Music som båda kontrollerades av Hill & Range.
Därför får vi stå ut med prententiöst dravel som "Life" samtidigt som vi beundrar Elvis makalösa version av "Bridge Over Troubled Water". För att inte verka alltför negativ vill jag påpeka att jag gillar väldigt mycket på det här albumet. Vidare förtjänar det påpekas att "That´s The Way It Is" är en mycket bra LP och att "Elvis Country" är snudd på lysande. "Love Letters From Elvis" är däremot ingen höjdare.
De alternativa tagningarna på "The Nashville Marathon" består av låtar från samtliga dessa LP och det gör att slutintrycket blir minst sagt blandat. Elvis gör ett lysande jobb med det mesta han sätter tänderna i och det är både förvånande och beundransvärt hur mycket liv han kunde gjuta i ärligt talat ganska svulstiga ballader som "I´ve Lost You", "The Sound Of Your Cry" och "Mary In The Morning".
Likaså så förtjänar musikernas insatser att framhållas. Förutom Burton (gitarr) så hör vi Chip Young (gitarr), Norbert Putnam (bas), David Briggs (piano) och Charlie McCoy (munspel). Eftersom det här är fråga om odubbade inspelningar så hör vi grabbarna ordentligt, något som inte alltid var fallet på albumen och singlarna som släpptes på 70-talet.
Tyvärr utvecklade både Elvis och hans producent Felton Jarvis en förkärlek för massiva pålägg av körer, blås och stråkar som ofta dränker den lika skickliga som mångsidiga rytmsektionen. Här känns det som man befinner sig mitt uppe i studioarbetet likt en fluga på väggen och får ta del av Elvis i kanonform och på ett smittande gott humör. Det hörs att man hade roligt under inspelningarna.
För att sätta en positiv slutpunkt på den här recensionen, så vill jag påpeka än en gång att mycket bra musik spelades in. "How The Web Was Voven", "Tomorrow Never Comes", "Rags To Riches" och "Where Did They Go, Lord" är bara fyra exempel på hur bra mycket av det här materialet ändå är. För oss Elvis-dårar är detta ett självklart inköp.
Musikaliskt är det ofta väldigt bra, dock inte genomgående av samma höga klass som på FTD-utgåvorna "Fame And Fortune" och "Memphis Sessions". Ändå vill jag påstå att Elvis inte blev bättre än så här på 70-talet. Visst gjorde han mycket som var fint och bra och vettigt även efter 1970, men bättre än dessa inspelningar? Knappast.
Morgan Sjöberg

Tracklista: