One Night In Vegas

Recension av Thomas Nilsson

• Recension av Morgan Sjöberg

"One Night In Vegas" är den bästa hittills (i konkurrens med "Jungle Room Sessions")! Alla låtarna är väldigt bra, inspelade Opening Night, 10 augusti, 1970 i Las Vegas. Elvis själv är i toppform, nervös men rolig.

Efter konserten följer några låtar inspelade på repetitioner 4 augusti, för min del kunde man ha skippat "Words" och "Bridge Over Troubled Water" (som inte är komplett) och istället tagit med "Heartbreak Hotel" och "Don't Be Cruel" som man tillsammans med presentationen av bandet klippt bort. Speltiden är 72 minuter, så man hade nog kunnat klämma in presentationen med, vid närmare eftertanke.

Tre av låtarna förekommer på "That's The Way It Is Special Edition", men eftersom den boxen är avsedd mer för "allmänheten", är det förståligt, eftersom det är tre bra låtar; "Next Step Is Love", "I Can't Stop Loving You" och "You Don't Have To Say You Love Me".

Kort sagt, en mycket bra skiva, fast konserten på tidigare nämnda box är lite bättre (där man bara klippt bort när EP går genom publiken). Eftersom jag är stort fan av Elvis mellan åren 1968-1970, är det verkligen en bra skiva, klart mycket bättre än förra live skivan, "Tucson '76".

- Thomas Nilsson
    tar gärna mot synpunkter på carlthomas_n@hotmail.com

Recension av Morgan Sjöberg

Vi hade knappt hämtat oss från boxen "That´s The Way It Is" med hela Elvis´ midnattsföreställning från den 12 augusti 1970 som främsta lockbete förrän denna utgåva med premiärshowen från den 10 augusti landade. Det är väl överflödigt att påpeka att det rör sig om utomordentligt bra material och att Elvis är i kanonform.

Hela åtta av låtarna från showen var nya på repertoaren så detta rör sig således om de första live-versionerna av låtar som "I Just Can´t Help Believing", "You´ve Lost That Loving Feeling" och "Bridge Over Troubled Water", för att nu bara nämna ett fåtal exempel.

Jag vill nog ganska bestämt hävda att både ovannämnda show från den 12 augusti och framförallt den show från den 11 augusti som vi fick i boxen "Live In Las Vegas" är bättre än den här, men detta faktum hindrar knappast trogna(och köpstarka-priset på dessa FTD-utgåvor är skandalöst högt)fans från att investera.

Om vi skall titta lite närmare på låtarna så finner vi att "That´s All Right" är samma fina version som vi finner i filmen "That´s The Way It Is" och att "Mystery Train/Tiger Man" hördes och syntes som öppning av samma film. I den restaurerade versionen har man valt en nerkortad version från den 12 augusti istället.

Vidare så tycker jag att både "Polk Salad Annie" och framförallt "Patch It Up" låter bättre här än i de versioner som finns på andra skivor och på film.

Sammantaget rör det sig om en mycket fin föreställning med en mycket formstark och koncentrerad Elvis som tacknämligt nog besparar oss mycket av de lustigheter som säkert fungerade jättebra om man var på plats men som tenderar att bli lite irriterande på skiva.

Som bonus har man lagt in fem spår från repetitionen den 4 augusti tillsammans med TCB Band, Imperials och Sweet Inspirations. Kul att ha och kul att höra, men knappast material som visar Elvis´ storhet för andra än oss som redan är invigda.

Endast tre av de tjugotre spåren finns tidigare utgivna så man får nog säga att vi har fått ganska god valuta för pengarna den här gången. Under många år var en komplett show från 1970 något att se fram mot. Nu har vi faktiskt hela tre stycken och samtliga lever upp till även mycket högt ställda förväntningar.

Förutom att Elvis och hans musiker är i lysande form så förtjänar det faktum att ljudet är mycket njutbart att påpekas.

Omslaget känns dock lite billigt. Som vanligt rör det sig om en så kallad "digipac" utan häfte. Torftigt och snålt, men i slutänden handlar det ju om musiken och den går verkligen inte av för hackor. Ett måste för samlare, med andra ord.

Morgan Sjöberg

Senast ändrad 2003-12-14