Tucson '76

Av Thomas Nilsson

"Tucson '76" är den första konsert från 1976 som BMG/RCA gett ut och är en för året ganska bra konsert. Det finns massor av bootlegs från 1976, men denna konsert är bättre än majoriteten av dem. En trist grej är att hela konserten inte är från samma tillfälle, nämligen 1 juni. Några är från en dag innan, men det är ingen större förlust - antagligen är dessa versioner bättre. Det gäller dessutom bara "See See Rider" och "Love Letters".

En annan trist grej är att man tagit bort "Also Sprach Zarathustra", men den hade antagligen inte fått plats, skivan är nästan 75 minuter. "C C Rider" låter ganska annorlunda med David Briggs elektriska piano långt fram i mixen, men det är skönt med omväxling. BMG har klippt bort lite av Elvis monotona inledning av "I Got A Woman" och det är ingen nackdel, jag förstår inte att han valde att sjunga den låten nästan varje konsert under de sista åren, allt eftersom versionen blev längre och längre.

Annars är det en bra konsert, Elvis är vid gott humör och sjunger en del lite ovanligare låtar, framför allt en orepeterad version av "Danny Boy", kanske den enda live version av sången, och den är mycket bra. "Help Me", "Help Me Make It Through The Night" och "Burning Love" är också lite ovanligare låtar och alla är bra, även om Mr Presley tappar bort sig något i inledningen av "Burning Love".

De äldre låtarna framförs i standardversioner som (nästan) alltid under de sista åren, "Polk Salad Annie" är bra, fast slutet är inte riktigt lyckat. "Fever" är ganska kul, "And I Love You So" är mycket bra, "Hurt" är bra, med en full repris version. Inte bland mina favoriter, men klart godkänt.

Det sämsta med skivan är att man lagt alla tråkiga presentationer av bandmedlemmarna som ett spår, mer än 13 minuter långt! Spåret innehåller inte mycket som är värt att lyssna på, men irriterande likväl.

Slutsatsen blir att det är en klart godkänd skiva, som passar bra in i FTD facket, eftersom det kanske inte är vad den stora delen av köpare på Elvis marknaden vill ha. Dock definitivt något för Elvis fansen som har det mesta redan. Jag föredrar denna skiva framför "Elvis In Concert", som är mer smärtsam att lyssna till, ingen av dem hamnar i och för sig särskilt ofta i min CD-spelare, eftersom jag föredrar de tidigare konserterna, som jag snart återkommer till.

- Thomas Nilsson
tar gärna mot synpunkter på carlthomas_n@hotmail.com

Senast ändrad 2003-12-14