Startsidan
Sök lokalt med  
Sök på lokalt med Google!


Artiklar och nyheter
Shoppa Elvis!

Köp-Sälj-Byt privatannonser
Forum för diskussion och frågor
Skriv och läs i gästboken

Allt om Elvis liv och karriär
Om Elvis musik
Allt om Elvis filmer!
Elvis fotoalbum
Elvis FAQ
Länkar

Till startsidan

Members of TCB-band!

Efter den avslutade Europa-turnen för "Elvis-The Concert" kan det kanske vara av intresse att läsa lite om de olika musiker Elvis använde sig av från den första Las Vegas-sejouren 1969 fram till den sista turnen sommaren 1977.

TCE Band

När Elvis hade skrivit kontrakt med International Hotel i Las Vegas 1969 för ett 4-veckors engagemang med start den 31 Juli var hans första tanke att samla det gamla gänget, dvs Scotty Moore, D.J Fontana och som kör The Jordanaires. Samtliga dessa tackade dock nej. Enligt Scotty Moore var anbudet han fick "den slugiltiga förolämpningen". Jordanaires var uppbokade upp över öronen med studiojobb i Nashville, och det var anledningen till att dom tackade nej.

Elvis lär också ha funderat på att anlita Chips Momans studiogrupp från Memphis, dvs Reggie Young (gtr), Tommy Cogbill (bs), Gene Chrisman (dms) och Bobby Wood (pno). Tanken var att Chips Moman skulle sköta tonkontrollerna. I efterhand har Moman sagt att han var smickrad över anbudet, men att han inte kunde stänga sin studio under så lång tid.

Istället gick budet till den fenomenale gitarristen James Burton, som i sin tur rekommenderade sångaren/kompgitarristen John Wilkinson (som själv spelade in plattor på RCA), pianisten Larry Mohuberac och basisten Jerry Scheff. Den sistnämnde tog med sig trummisen Ronnie Tutt till repetitionerna i Los Angeles och-voila-Elvis första upplaga av TCB Band var ett faktum. Som bakgrundsvokalister anlitades den kvinnliga kvartetten Sweet Inspirations och den manliga gospelkören The Imperial Quartet samt sopranen Millie Kirkham.

Burton, Wilkinson och Sweet Inspirations förblev Elvis trogna ända till slutet, men i övrigt kom det att bli en del förändringar. Mohuberac hoppade av redan eftar det första Vegas-giget och ersattes i Januari 1970 av en annan kollega till Burton, nämligen Glen D. Hardin. Hardin spelade sedan med Elvis i drygt 6 år innan han hoppade av till förmån för Shane Keister, som dock bara gjorde en turne med Elvis (i mars 1976). Därefter tog Tony Brown över pianopallen fram till juni 1977. Från 1975 till 1977 använde sig Elvis även av elpiano. Här var David Briggs tongivande fram till våren 1977. Briggs hoppade dock av efter att Elvis fått reda på hans förhållande med Linda Thompson, som hade lämnat Elvis hösten 1976. Han ersattes av Bobby Ogdin.

Trummisen Bob Lanning spelade med Elvis från Januari till och med mars 1970, men till sommaren var Ronnie Tutt tillbaka för att stanna. Även Tutt var dock frånvarande i mars 1976 och under tre spelningar på den sista turnen 1977. Han ersattes vid dessa tillfällen av Larrie Londin, en mycket rutinerad studiomusiker. Vid en konsert under sommaren 1977 fick dock Jerome Monroe hoppa in. Han var egentligen trummis för Sweet Inspirations när dessa hade spelningar på egen hand.

Jerry Scheff spelade med Elvis från augusti 1969 till och med februari 1973 i första omgången. Under resterande delen av 1973 spelade Emory Gordy bas bakom "The King". Han ersattes i januari 1974 av Duke Bardwell, som kom att spela med Elvis till och med april 1975. Därefter kom Jerry Scheff tillbaka och spelade med Elvis till ridån gick ner för sista gången.

The Imperials körade bakom Elvis till och med engagemanget i Las Vegas i augusti 1971. Från och med november-turnen samma år finner vi J.D Sumner & The Stamps Quartet bakom Elvis. Imperials försökte för övrigt få löneförhöjning i september 1970. Det blev nobben och istället åkte Hugh Jarret Singers på en kort turne med Elvis. Voice var en relativt nybildad vokalgrupp som anställdes av Elvis sommaren 1973. Han använde sig av gruppen under konserter 1974 och 1975. Här ingick under 1974 Per-Erik Hallin. En annan medlem, tenoren Sherril Nielsen, ingick i Elvis kör sas på egen hand ända till 1977. Millie Kirkham ersattes i augusti 1970 av Kathy Westmoreland, som sedan sjöng bakom Elvis hela vägen fram till 1977.

Dirigentstaven svingades av Bobby Morris under 1969 och 1970. Från och med augusti 1970 ersattes han av Joe Guercio, som förblev Elvis trogen till det bittra slutet. Under några turneer under dom sista åren dirigerade Marty Harell, som annars spelade trombon i orkestern, när Guercio inte hade tid (eller lust).

Jag hoppas ni har haft behållning av denna uppräkning. Hör gärna av er om jag har missat något namn. Jag tror dock att jag fått med dom allra flesta av Elvis musiker under "The Concert Years" - 1969 till 1977.

Morgan Sjöberg morgansjoberg@hotmail.com

Övriga sidor

Tillbaka

Elvis Intresseförening TCE  Kontakt | Startsidan
| Nyheter | Webshop | Annonser | WebForum | Gästbok |
| Elvisologi | Elvis Musik | Elvis Filmer | Elvisfoton | Elvis FAQ | Länkar |
 
Elvis
Elvis Meeting
Tradera - auktion
Fynda på skivmässor!
Enviken Records
BMG i Sverige
Bästa musiken från 60-talet!
Gratis Online viruskontroll!
Senast ändrad: 2003-12-29