Startsidan
Sök lokalt med  
Sök på lokalt med Google!


Artiklar och nyheter
Shoppa Elvis!

Köp-Sälj-Byt privatannonser
Forum för diskussion och frågor
Skriv och läs i gästboken

Allt om Elvis liv och karriär
Om Elvis musik
Allt om Elvis filmer!
Elvis fotoalbum
Elvis FAQ
Länkar

Till startsidan
Elvis på CD - en djungel!

Denna artikel handlar om BMGs Elvis-utgåvor på CD, vad man bör ha och inte ha. Jag kommer också ta upp om det finns några skäl att köpa sk "remastrade" CD-skivor, även om man redan har dem på LP eller en äldre CD-utgåva.

Du som är nybliven Elvis-lyssnare hoppas jag kommer få stor nytta av denna artikel. Kanske också du, kära vinyl-förespråkare, kommer våga släppa in CD-skivor med kungen i ditt vardagsrum efter att ha läst detta.

Vill notera att detta är skrivet fritt ur huvudet, så vissa fel kan förekomma. Jag är inte jätteinsatt, bara en vanlig lyssnare som är intresserad av Elvis skivutgivningar, så ta det för vad det är, så att säga! Först ger vi oss in på problemet varför Elvis skivutgivning är en svårintaglig djungel!

En inledande bakgrund.
Elvis har i motsats till t ex Beatles, aldrig kommits ihåg för sina skivutgivningar. Medan kritiker talar sig varma för Beatles skivor som "Revolver" och "Abbey road, och menar att just skivorna som sådana revolutionerat musikhistorien, ses Elvis mer som en ikon. Ett fenomen med en bra röst och ännu bättre utseende, som också hade ett knippe bra låtar, tyvärr inga egna (vi fans vet ju bättre…).

Elvis gjorde ju inga album som hyllades av kritikerna (undantaget "From Elvis in Memphis" och "Elvis Country"), däremot massor av singelhits och hyllade konserter. Att det blev så, beror i stor grad på att Elvis inte var delaktig i det slutgiltiga formandet av sina skivor. Producenter och skivbolag bestämde oftast skivomslag och låtar själva. Elvis gjorde ett passionerat och hängivet jobb i studion och lämnade resten till andra.
Överste Parker, som ville tjäna pengar tillät skivbolaget Camden att ge ut Elvis skivor med dålig kvalité, ibland samma månad som Elvis riktiga skivor (med nya inspelningar) kom ut! Ibland konkurrerade t.o.m dessa undermåliga samlingsskivor (med dåliga låtar från 60-tals filmerna) ut Elvis nyinspelade produktioner. De sålde mer! I alla tider har människor haft svårt att se vad som är Elvis "riktiga" skivor, till skillnad från alla samlingar.
De senaste tre åren har BMG med dansken Ernst Jorgensen i spetsen sett över Elvis "back katalog" ordentligt. Detta innebär att man nu, till skillnad för bara några år sedan, kan få Elvis musik i kronologisk ordning på ett mycket bra sätt, med ett mycket bra ljud. De har också försökt ändra på skivorna så att alla hits som tidigare ej användes på fullängds skivorna nu är inkluderade. Äntligen kan Elvis fantastiska skivproduktion få fräschas upp och bli mer begriplig.

Några inledande goda råd till skivköparen.
Du som är en riktig samlare och köper ALLT som det står Elvis på, kan sluta läsa här. Men, om du likt mig "bara" älskar musiken och njuter av den, men inte är särskilt intresserad av att köpa ännu en samlingsskiva med samma låtar, eller en bootleg där man bara kan ana sig till Elvis röst, kommer här lite tips. Vad bör man undvika i djungeln av Elvis skivor och vilka CD ska man köpa för att äga en fullgod Elvissamling? Här följer tre riktlinjer:

1. Köp aldrig samlingsskivor. Jag kan inte nog betona detta. De nya utgåvorna på CD av Elvis originalskivor har nu för tiden 5-10 bonusspår. Dessa låtar är just de hits som förr bara fanns på samlings-CD, typ "Golden records" 1-5, "Elvis forever" serierna, osv. Något undantagsfall finns. Notera; de lågbudget-CD som ej är utgivna av BMG, som finns att köpa på mackar och dylikt, gör man rätt i att inte ens titta åt!
2. Denna andra regel är en logisk följd av föregående! Köp i möjligaste mån bara de originalskivor som gavs ut innan Elvis död. Vissa undantag kan göras, återkommer till detta.
3. Se till att du köper de nya utgåvorna av Elvis CD, som kommit de senaste tre-fyra åren. Nästan hela Elvis skivutgivning har faktiskt återutgivits, med ett tydligt förbättrat sound, på bara några år!

Varför ger BMG ut vissa CD-skivor flera gånger?
Vi som följer utgåvorna av Elvis-CD har märkt att det, som nyss nämnts, på bara några år kommit nya versioner av redan släppta CD-skivor. Vad ska detta vara bra för?

Ett viktigt skäl, förutom givna ekonomiska intressen, är att CD-tekniken inte var hälften så utvecklad för tio år sedan (då merparten av Elvis CDs för första gången släpptes) som den är nu. De allra äldsta CD-utgåvorna (tex "Aloha from Hawaii" ifrån 1985) låter till och med sämre än den gamla LP-versionen! Man kunde helt enkelt inte handskas med tekniken tillräckligt bra i CD-skivans begynnelsestadie. Inte underligt att det är så många vinyl förespråkare ibland Elvis lyssnarna! Därför ges Elvis musik större rättvisa genom att ges ut igen i avsevärt högre kvalité.

Vadå remastering?
Bara det senaste åren har kunnandet om hur man behandlar CD-formatet blivit mycket större. Mannen som anförtrotts att remastra (dvs mixa om, förbättra, ja, slipa juvelerna) Elvis musik, heter Dennis Ferrante. Han har gjort ett fantastiskt jobb på samtliga Elvis inspelningar de senaste åren. Hur märker man då att det är någon skillnad? Här följer några få indikationer på vad som hänt med Elvis musik sedan den blivit "remastrad", så du själv kan lyssna och kritiskt jämföra, detta är vad jag lagt märke till, kanske har du hört ännu mer…

1. Ljudnivån är höjd och bruset är avlägsnat i möjligaste mån. Det är enkelt uttryckt mer tryck i skivan, utan att du behöver dra på volymen till max. Då mycket av bruset, som tidigare irriterade, nu är borta, känns det nästan som om Elvis och musikerna klivit ur högtalarna och spelar för dig live i vardagsrummet! Lyssna på den nya versionen av "NBC TV Special" som nu är i ny version som dubbel CD, kallad "Memories" (med hela 68-specialen).
2. Alla instrument framgår tydligare och allting i musiken känns öppnare och vassare. Bas och trummor är det oftast bättre tryck i. Ibland kan det vara så att du hör instrument som inte hördes innan, detta är pga att skivan även är ommixad. Enligt min mening är det bästa som fanns gömt i produktionen nu framplockat! Ett exempel på detta är den nya versionen av liveskivan "On stage".
3. Elvis röst är skarpare och låter mycket klarare och bättre. Lyssna t ex på nya versionen av "Elvis is back".
För dig som fortfarande tror att alla återutgivningar e n b a r t är ett sätt för BMG att tjäna pengar (vilket givetvis är e t t av skälen), skaffa den nya, remastrade versionen av Elvis andra skiva! Den heter ju rätt och slätt "Elvis" (återutgavs i maj 99). Jämför den med din gamla CD-version, eller LP! Då du ändå är igång, jämför den gamla CD-utgåvan av tidigare nämnda "Aloha...", med den nya remastrade versionen som kom i april 1998. Skillnaden är som natt och dag!

Vad bör man köpa? (uppdaterad 2001-02-15)
För att få en komplett remastrad Elvis-samling på CD (dvs ha alla låtar med bra ljud) rekomenderar jag följande inköp. Jag går i kronologisk ordning, från 54-77! Filmmusiken, julmusik och andlig musik behandlas separat. Inom parentes står vilket år skivan kom ut i begynnelsen och även vilket år den släpptes på CD i remastrad utgåva och kommentarer gällande musiken. Vissa skivor har tyvärr ej släppts remastrade ännu, dessa är markerade med en stjärna.

Gällande musiken Elvis gjorde inför sin tid i lumpen, fanns den ursprungligen bara på samlings-CDn "Golden records 2" (remastrad!), den har inte heller nu tagits upp som bonusspår på någon CD, utan finns bara på denna berömda skiva med Elvis i guldkostym, ett undantagsfall alltså! Notera även att "Golden records" 1-5 finns utgiven i nytt, remastrat skick, för dig som inte bryr dig om mina råd…
Detta bör man köpa... om man vill ha all Elvis musik på CD i remastrat skick, utan att gå på alla nitar vi tog upp tidigare i texten! Notera! Många av dessa skivtitlar nedan har funnits på CD innan, men de som är med här, är de som blivit remastrade! Så långt som möjligt har jag som sagt försökt inkludera de utgåvor som härstammar innan 1977!
 • Sunrise (dubbel CD, släpptes januari 99. Allt Elvis gjorde på SUN Records 53-55 + alt takes)
 • Elvis Presley (debut plattan fr. 1956, släpptes i maj 99, bonusspår!)
 • Elvis (andra skivan fr. 1956, maj 99, bonusspår)
 • Elvis Golden Records 2 (1959, augusti 97, bonusspår)
 • Elvis Is Back (1960, juli 99, bonusspår)
 • Something For Everybody (1961, juli 99, bonusspår)
 • Pot Luck (1962, juli 99, bonusspår)
 • * The Lost Album (bra samling med singellåtar och b-sidor från 61-65, utgiven 1991, dessa låtar finns ej i nyutgåva)
 • Tomorrow Is A Long Time (samling med låtar Elvis gjorde 66-68 som enbart funnits på filmsoundtracks och singlar, på CD i maj 99)
 • Memories, The -68 Comeback Special (dubbel CD, släppt dec 98. Det mesta Elvis materialet ifrån 68-specialen remastrat, fanns innan som CDn "NBC TV Special")
 • From Elvis In Memphis (släpptes maj 2000 med de singlar som kom ut samtidigt men aldrig kom med på skivan då det begav sig, t.ex. "Kentucky Rain" och "Suspicious Minds"
 • Back In Memphis (finns ej remastrad än. Alla låtarna finns dock i remastrat skick på dubbel CDn "Suspicious minds" (maj 1999)
 • * In Person (1969 års live platta, som tyvärr ej kommit ut i remastrat skick än)
 • On Stage (1970, maj 99, bonusspår)
 • That´s The Way It Is (1970, finns sedan juli 2000 remastrad i en "3 CD Box" tillsammans med en live konsert från augusti 1970 och outgivet material)
 • Elvis Country (1971, maj 2000, m. bonusspår ifrån "Love Letters From Elvis")
 • * Now (1972, finns ej remastrad, ej nyinspelningar, utan överblivet material från tidigt 70-tal)
 • Burning Love (skulle först släppts 1972, men live skivan från Madison square garden kom istället. Nu, 28 år senare, finns denna på CD under titeln "Burning Love". Innehåller live låtar från feb 72 och singlar från 71/72, släpptes juli 99)
 • An Afternoon In The Garden (em showen från madison square garden juni 72. Släpptes på CD aug 97 Kvällsshowen finns ej i remastrad version än)
 • Aloha From Hawaii (1973, släpptes i april 98 med bonusspår)
 • * Fool (1973, finns ej i remastrat skick, ej nyinspelningar, utan överblivet material från tidigt 70-tal. Ovannämnda "Burning Love" CDn och "Elvis Country" har dock de flesta av dessa låtar inkluderade)
 • * Raised On Rock (1973, finns ej i remastrat skick)
 • * Recorded Live… (live plattan från 74 finns tyvärr ej heller i remastrat skick)
 • Promised Land (1975, maj 2000. På denna CD finns också låtarna från "Good Times" skivan, 1974)
 • * Today (1975, finns ej remastrad)
 • Moody Blue (1977, maj 2000, på denna CD finns också låtarna från "From Elvis Presley Boulevard" skivan, 1976)
 • Filmskivor: Elvis bästa soundtracks, "Jailhouse Rock/Love Me Tender", "Loving You", "King Creole", "Blue Hawaii" och "G.I Blues", återutgavs remastrade med bonusspår i augusti -97. Vill man ha det bästa av resten, rekomenderas dubbel-CDn "Command Performances" från -95, med det bästa ur Elvis bedrövligaste film period.
 • Julskivor: All julmusik Elvis gjorde finns på CDn "White Christmas" (2000) i remastrat skick.
 • Andligt: All andlig musik Elvis gjorde finns i remastrat skick på trippel cdn "Peace In The Valley" (2000).

Robert Johansson, ronnietutt@hotmail.com

Tillbaka

Elvis Intresseförening TCE  Kontakt | Startsidan
| Nyheter | Webshop | Annonser | WebForum | Gästbok |
| Elvisologi | Elvis Musik | Elvis Filmer | Elvisfoton | Elvis FAQ | Länkar |
 
Elvis
Elvis Meeting
Tradera - auktion
Fynda på skivmässor!
Enviken Records
BMG i Sverige
Bästa musiken från 60-talet!
Gratis Online viruskontroll!
Senast ändrad: 2003-12-14