Startsidan
Sök lokalt med  
Sök på lokalt med Google!


Artiklar och nyheter
Shoppa Elvis!

Köp-Sälj-Byt privatannonser
Forum för diskussion och frågor
Skriv och läs i gästboken

Allt om Elvis liv och karriär
Om Elvis musik
Allt om Elvis filmer!
Elvis fotoalbum
Elvis FAQ
Länkar

Till startsidan
Hard Rock Café i Peking
Av Eva Jäger

Sommaren 2002 kom jag för första gången till Peking. En kväll bestämde vi oss, min man och jag, för att gå till Hard Rock Café och äta middag.

Hard Rock Café ligger i hotel Landmarks byggnad i Peking. Det invigdes 14:e maj 1994 av ingen mindre än B B King som samtidigt passade på att donera en signerad gitarr till Hard Rock Café. Året efter hyllades John Lennon där. Efter B B King har flera andra stora artister också besökt Hard Rock Café. Jag visste naturligtvis inte vad som väntade mig då jag gick dit.

Hard Rock Café - bild 1 Man kan redan på långt håll se att det inte är vilket matställe som helst.

Den stora röda gitarren utanför på gatan leder dig rätt och på taket som täcker trappan sitter en stor jordglob.

Tittar man sedan upp på väggen till hotellet så ser man den röda Cadillacen från 1960 med stora gula eldflammor på motorhuv och sidor.

Hard Rock Café - bild 1 Det går i musikens tecken här på Hard Rock Café så stolparna till trappräcket är i form av gitarrer. Även dörrhandtagen är som små gitarrer.

Då jag sommaren 2002 kom in i restaurangen var det ett stort fotbollsmål framför senen eftersom det var under fotbolls VM jag var där. Trots detta mål kunde man se den, Väggen.

Den kallas "Tre Kungar". I mitten sitter Han, kungen själv, inte vilken kung som helst utan kungen av Rock´n Roll, Elvis Presley.

I december 2002 är jag tillbaka utanför Hard Rock Café för att äta lunch och köpa några bilder av stället som jag kan skicka till speciella vänner i Sverige. Redan på vägen upp för den stora trappan i guld och svart får jag något att tänka på. Över dörren står det med stora bokstäver: "No drugs and nuclear wapons allowed". Medan jag funderar på detta går jag trapporna upp och in för att äta.

Hard Rock Café - bild 1 Man behöver inte komma långt in innan man ser att Elvis har en speciell plats på detta ställe, överallt på väggarna redan i entrén sitter fotografier av honom i rader.

Denna dag har jag större otur än förra gången för idag ska det vara en privat tillställning och vi som inte hör till den får sitta en trappa upp och äta. Framför väggen "Tre Kungar" hänger en stor filmduk.

Hard Rock Café - bild 1 På vägen upp till andra våningen ser jag ner på baren. Denna är gjord som en vit Fender stratocoster och mina tankar flyger direkt hem till Sverige då jag ser den.

Jag tänker på min mycket gode vän Tage och på min son Daniel. Tage köpte, då han började sin musik- bana, en vit Fender stratocoster från USA och behöll den i många år. Då han flera år senare beställde en ny röd från USA köpte jag den vita till min son som just då börjat sin musikbana.

Just därför bestämde jag att en bild på baren måste jag ju skicka till Daniel och Tage.

Då jag frågar efter denna bild och fler får jag veta att det finns inga sådana att köpa. Ganska besviken sätter jag mig vid ett bord och beställer mat. Ska man äta i Elvis anda så bör man ju börja med en förrät som heter "Tupelo Chicken tender" och det gör jag. Fortsättningen är ju också självklar tycker jag så det blir naturligtvis Hamburgare och Pepsi.

Hard Rock Café - bild 1 Medan jag njuter av denna måltid låter jag blicken svepa runt.

Väggarna är täckta med fotografier och gitarrer. De flesta fotografier jag ser är av Elvis men han är i gott sällskap med bl a. Beatles, Rolling Stones, Jimmi Hendrix och The Doors.

Precis som denna dag är Hard Rock Café ett populärt ställe att ha privata fester på.

Det är inte ovanligt med Bröllop, barnkalas, modevisningar och presskonferenser där. Själva ordnar dom fest vid bl a Halloven, Alla Hjärtans Dag och Nyårsafton.

Trots att musiken denna dag är mest från 50-60-talet hör jag inte en enda Elvislåt. Personalen är som på de flesta ställen här i Peking mycket hjälpsamma och vänliga. Dom vill alla att man ska trivas i Peking och de flesta här talar bra engelska till skillnad från övriga Peking.

Då jag inte kan köpa kort, frågar jag om jag kan komma tillbaka och ta egna kort och på det svarar dom "naturligtvis". Men mitt nästa besök måste tyvärr vänta tills efter Nyår.

Atmosfären där inne gör att jag dröjer mig kvar en extra stund och på min väg ut går jag via presentshopen för att titta. Eftersom jag har mycket svårt att bara titta på sådana ställen köper jag en Pin som föreställer en tomte, det är ju snart jul.

Medan jag drömt mig bort inne på Hard Rock Café har min chaufför Mr Jing somnat i bilen utanför.

» Fortsättning nästa sida »

Tillbaka

Elvis Intresseförening TCE  Kontakt | Startsidan
| Nyheter | Webshop | Annonser | WebForum | Gästbok |
| Elvisologi | Elvis Musik | Elvis Filmer | Elvisfoton | Elvis FAQ | Länkar |
 
Elvis
Elvis Meeting
Tradera - auktion
Fynda på skivmässor!
Enviken Records
BMG i Sverige
Bästa musiken från 60-talet!
Gratis Online viruskontroll!
Senast ändrad: 2003-12-30