Startsidan
Sök lokalt med  
Sök på lokalt med Google!


Artiklar och nyheter
Shoppa Elvis!

Köp-Sälj-Byt privatannonser
Forum för diskussion och frågor
Skriv och läs i gästboken

Allt om Elvis liv och karriär
Om Elvis musik
Allt om Elvis filmer!
Elvis fotoalbum
Elvis FAQ
Länkar

Till startsidan
Böcker - Tidskrifter
Recensioner och köptips om böcker om Elvis, eller med Elvis-anknytning

ALL ELVIS
Ännu en fotobok från Elvis Unlimited, uppföljaren till Shot By Ed Bonja. Denna gång har våra vänner i Danmark inte orkat ange plats och datum till de drygt 200 bilderna som återfinns i boken.

"Förordet" består av en intervju med Tom Jones som berättar om sina minnen av Elvis. Texten är på engelska. Henrik Knudsens introduktion är kort men innehåller lik förbaskat många fel, några exempel: "we wants to show…" - - - "a few years ago I meet Tom Jones…" - - - "…here is what Tom Jones as a friend and college said about Elvis…" Felaktig kommatering förekommer också och hans sätt att använda citationstecken är minst sagt originellt.

Boken är indelad i tre "kapitel", de tre årtionden som Elvis underhöll världen. Här har Henrik & Co gjort en riktig miss. När 60-talssektionen kommer står det "The 60's" och bakgrundsfärgen ändras (grön, brun, lila), MEN: 50-talssektionen glömde de bort att ge en kronologisk etikett. Ofattbart med tanke på att det är den enda text som återfinns i boken efter förordet. Men nog om det nu.

Det börjar bra, de första bilderna vi får se är från 1956 (-57?) där Elvis sitter inklämd mellan tre personer i en soffa. Skamset måste jag erkänna att jag bara kan identifiera en av dem; Dewey Phillips, discjockeyn från Memphis. På samma sida finns även ett porträtt av Elvis i sällskap med en kvinna med ett besynnerligt utseende och dito frisyr. Faktum är att hon liknar David Ferrie, en person som en del tror var inblandad i mordet på John F Kennedy (se filmen "JFK" av Oliver Stone). Och sedan fortsätter det, med bilder från skivstudios, filminspelningar, med fans osv. De flesta fotografierna är av hög kvalité.

60-talet så: här tycker jag det är synd att bilderna inte kommer i kronologisk ordning, se t.ex. sid. 27: här har vi foton från 1962 och -67 på samma sida. Och någon prao-elev har fått sköta layouten på sid. 34 och 35: inte mindre än SJUTTON bilder har klämts in på dessa två sidor! För övrigt kan vem som helst se att två av bilderna på sid. 35 är från 70-talet.

En annan miss är att samma bild används två gånger (sid. 39 och 41), enda skillnaden är formatet. Även i 70-talsavdelningen hoppas det friskt fram och tillbaka i tiden. Här finns tyvärr en del suddiga fotografier och på vissa syns Elvis knappt. En del foton är rentav bisarra, t.ex. där Elvis under en livekonsert närsynt stirrar på en låttext som han håller upp framför ansiktet. Eller ta en titt på sid. 79 där Elvis ligger på scengolvet och sjunger.

För att avsluta med lite positiv kritik kan jag meddela att jag bara kände igen ett fåtal foton och jag måste säga att det är en makalös prestation att vaska fram så här många opublicerade bilder. Henrik Knudsen ska ha en eloge för sitt arbete. Priset är ju också hyfsat med tanke på hur dyrt det är att trycka en så'n här bok (199 kr hos Enviken Records).

Per Regge
E-post: per.regge@lycos.com

Elvis #1 Hits
Recension av David Neale
Detta är en mycket fint gjord bok, där man använt sig av modern digital planeringsteknik. Den inkluderar utmärkta introduktionstexter, demonstrerar författarens förstående och uppskattning för Elvis arbete och betydelse.

Så via dess titel, är boken verkligen skapad till att ackompanjera den framgångsrika CDn "ELV1S 30 #1 Hits" (vilken inte är en kollektion av #1 Hits, men mer om det senare!). Denna bok borde har varit utgiven och distribuerad samtidigt med CDn i affärerna. Många köpare av CDn är under 30 år och har liten eller ingen kunskap av låtarna eller deras ställning i den musikaliska och sociala historien. Läs mera »

Tillbaka

Elvis Intresseförening TCE  Kontakt | Startsidan
| Nyheter | Webshop | Annonser | WebForum | Gästbok |
| Elvisologi | Elvis Musik | Elvis Filmer | Elvisfoton | Elvis FAQ | Länkar |
 
Elvis
Elvis Meeting
Tradera - auktion
Fynda på skivmässor!
Enviken Records
BMG i Sverige
Bästa musiken från 60-talet!
Gratis Online viruskontroll!
Senast ändrad: 2003-12-19