Startsidan
Sök lokalt med  
Sök på lokalt med Google!


Artiklar och nyheter
Shoppa Elvis!

Köp-Sälj-Byt privatannonser
Forum för diskussion och frågor
Skriv och läs i gästboken

Allt om Elvis liv och karriär
Om Elvis musik
Allt om Elvis filmer!
Elvis fotoalbum
Elvis FAQ
Länkar

Till startsidan

Filmstjärnebildernas betydelse för Elvis popularitet

Tidigare har Ulf Sanned påpekat betydelsen av Elvis filmproduktion som kom att skapa en mäktig popularitet ( Läs här »). Till detta måste knytas också den direkta effekt Elvis filmstjärnebilder fick.
Vad var då filmstjärnebilderna för något? Kortfattat kan man väl säga att de var föregångare till dagens olika typer av samlarbilder som återfinns i butiker av idag.

Sjögrens kiosk
Sjögrens kiosk I Taberg, där jag växte upp och alltjämnt bor, köpte vi våra filmstjärnebilder i Sjögrens kiosk. Denna kiosk var en härlig upplevelse i sig. Att stiga in där var som att vandra rakt in i 50/60 talets trevligaste miljöer.

Här köpte alltid min bror det populära Rekord Magasinet där det fanns fina svart/vita bilder på Speedwaykungen Varg-Olle och intervju med Tumba mm.
Fram till för några år sedan drevs kiosken av den siste ägaren, Jan Sjögren. Numera är den nerlagd och inväntar väl sitt slutliga öde. Men det var alltså här som vi köpte våra filmstjärnebilder i små samlingspaket.
Man visste inte vad för filmstjärnor som återfanns i de olika små askarna men det förhöjde ju själva stämningen. Det var alltid lika spännande att köpa en bunt filmstjärnebilder.

Ibland frågade man kioskägarna Sjögrens om de visste om någon nyligen fått Elvisbilder. Om de svarade jakande på det, kunde man be dom ta någon bunt längre ner i botten på själva filmstjärnekartongen.

Det var nämligen så att om någon fick fatt i en Elvisbild kände ägarna kvickt till detta, eftersom det oftast blev ett jubel hos den som gjort det kapet. Man kunde ju annars också få tips om det var någon som fått en Elvisbild och kanske höll på Tommy Steel. Då kunde man kvickt vara framme och byta.
Sjögrens kiosk var den naturliga samlingsplatsen för Tabergs alla ungdomar. Här byttes mycket filmstjärnor mellan ungdomskamraterna. Jag minns såväl en kamrat som tog en djärv chans och gav bort obesett en hel oöppnad bunt filmstjärnor, mot att han fick Elvis på filmstjärnebild då han står vid grindarna till Graceland. Just den Elvisbilden var mycket het och jag är väldigt tacksam för att äga ett ex.

Filmis Orionestraden
Hemma på min gata samlades vi ofta och bytte filmstjärnor med varandra. Jag samlade naturligtvis på Elvis som många andra i Taberg. Men en kompis på gatan samlade också på western- skådespelaren Alan Ladd, jag tror han hade alla bilderna på honom.

På min gata fick man tre Marlon Brandon mot en Elvis, sex Tommy Steele mot en Elvis. Tala om Elvis dominans.
Så såg det naturligtvis inte ut överallt, men sammantaget kan man säga att Elvis var klart ett av de kraftfullaste samlarobjekten under denna filmstärne- bildsepok som väl hade sin topp under slutet av 50-talet och början av 60-talet.

Hemma hos mig samlades vi pojkar och presenterade stolt för varandra hur många filmstjärnor vi hade. Jag vet att jag på köksbordet radade upp mina Elvisstjärnor en efter en. En kompis ropade till "bordet räcker inte till!" Men det gjorde det precis.

När jag spelade Elvis musik i vår gamla vevgrammofon brukade jag för att få rätt stämning ställa upp filmstjärnebilderna med Elvis inne i själva grammofonen. Det blev liksom en liten estrad där Elvis framförde sina sånger. Grammofonen hette Orion därför kallade vi denna lilla barndoms estrad för "Orionestraden".

Indianer och Cowboys
Jag har många minnen av hur vi lekte indianer och cowboys i Tabergsskogarna när jag var barn. Vi delade upp oss i olika lag och man fick turas om att vara endera indian eller cowboy. Det gick alltid smidigt att ordna det. Några hattar, lite knallpulverpistoler, så fanns det cowboyer. Indianerna fick hjälp genom att någon påpassligt lånat ett läppstift av sin snälla mamma och vips så ritades i ansiktena de vackraste krigsmålningar. Jag har ett härligt minne vad gäller Elvis vid just ett sådant tillfälle. Filmis

Elvis tog oss fria!
Vid ett tillfälle då vi lekt indianer och cowboys nästan en hel dag, togs vi som var cowboyer tillfånga i ett lömskt planerat bakhåll av indianerna. Vi hotades med totempålen om vi inte kunde betala lösen för oss. Vi var omringade av indianer och stämningen var på topp bland dessa.
En kamrat tog fram två paket Toy och en annan kompis tog fram en stålkam. Men hövdingen såg omutlig ut.
Jag kände i bakfickan att jag hade två filmstjärnor med Elvis. Jag lade fram dessa inför indian- hövdingen som sprack upp i ett leende medan han deklarerade att vi var fria och kunde löpa.
Det smärtade att behöva lämna Elvis till indianerna men vi blev ju fria. Tilläggas kan att jag på olika omvägar lyckades byta tillbaka bilderna vid ett senare tillfälle.

Sammantaget visar min barndoms berättelse ovan på filmstjärnebildernas betydelse för att skapa en långtgående popularitet för många filmstjärnor och inte minst för Elvis Presley.

Ulf Sanned


Elvis Intresseförening TCE  Kontakt | Startsidan
| Nyheter | Webshop | Annonser | WebForum | Gästbok |
| Elvisologi | Elvis Musik | Elvis Filmer | Elvisfoton | Elvis FAQ | Länkar |
 
Elvis
Elvis Meeting
Tradera - auktion
Fynda på skivmässor!
Enviken Records
BMG i Sverige
Bästa musiken från 60-talet!
Gratis Online viruskontroll!
Senast ändrad: 2003-12-30