Startsidan
Sök lokalt med  
Sök på lokalt med Google!


Artiklar och nyheter
Shoppa Elvis!

Köp-Sälj-Byt privatannonser
Forum för diskussion och frågor
Skriv och läs i gästboken

Allt om Elvis liv och karriär
Om Elvis musik
Allt om Elvis filmer!
Elvis fotoalbum
Elvis FAQ
Länkar

Till startsidan

Elvis o Macken!

Ulf Sanned fortsätter här sitt reflekterande över fenomen och händelser som banade väg för Elvis stora popularitet i Sverige. Denna gång belyser han den levande samlingsplats som de gamla servicestationer och bensinmackarna hade för ungdomar på 50-60 talet.

Samling vid Macken!

Macken i Taberg

Under min ungdomstid i Taberg med omnejd så var våra bensinmackar och små bilstationer med service för både bilar och motorcyklar samt mopeder en given plats där vi samlades. Här fanns en spännande värld av motorer, bildelar ,verktyg och dofter av olja ,bensin och inte minst mycket härlig rockmusik med Elvis i spetsen.

När min mamma frågade min far : Var är Ulf någonstans? Så blev ofta svaret : Han är väl nere vid macken! Närmaste macken och serviceverkstad var Haraldssons bilverkstad. Denna mack drevs av den duktige Stig Haraldsson under många år. Han kom att betyda mycket för bygdens många bilägare. Med sitt skickliga sätt kunde han lösa mängder av problem med krånglande motorer och andra bilproblem. Han var en verklig bildoktor.

För några år sedan fick han tyvärr upphöra med sitt livsverk på grund av sjukdom. Men genom sin son Micke och sin hustru Birgittas försorg och fina engagemang så är han fortfarande med i olika sammanhang. Han har med sina nära och kära besökt vårt Elvisprogram vid flera tillfällen.

Här fanns Elvismusik!
I Taberg var vi ungdomar som på många andra håll i Sverige sk bilburna ungdomar. Det innebär att man ofta hade en bil som kanske flera var delägare i. Ofta då en amerikanare av större format. Jag skaffade själv en Dodge endast 16 år gammal men det fanns gott om chaufförer som hoppade in och körde flera kvällar i veckan och även helger.

Bensinmackarna med sina servicemöjligheter blev den helt naturliga samlingsplatsen för oss. Här fanns vänliga föreståndare som Stig Haraldsson och andra som vällvilligt lät oss låna lyft och verktyg för att fixa och dona. Här svetsades gamla utblås och lagades och byttes däck osv. Allt ackompanjerat av Elvismusik som för det mesta spelades via bilgrammofonerna på mycket hög volym. Visst spelades det annat också men Elvis domminerade helt klart.

Särskilt minns jag dessa lördagar då man laddade upp för helgen. Stämningen på topp och man var nere vid macken och donade med något, ofta var det extra viktigt att bilgrammofonen fungerade. Tänk vad det mixtrades med dessa grammofoner, ofta av märket Philips.

Elvis och Bilar!
Vi förstod snart, vi som följde Elvis noga i press och via film, att han hade ett stort intresse för bilar och motorcyklar. Detta lyftes ju fram i bilarna, ofta klistrades det upp något urklipp ur någon tidning där Elvis återfanns i någon flott bil. I bakrutan på min Dodge hade jag radat upp 8 st Ep-fodral med Elvis! Över detta lyste ett par rödlaserade glödlampor, snacka om stämning och känsla!

Jag minns en gång efter det vi mekat färdigt och tankat, så åkte vi sakta från Haraldssons mack in mot Jönköping en varm sommarkväll. Elvis sjöng med full inlevelse via grammofon den härliga gamla klassikern Rip It Up! Passagerare antalet var jämnt fördelat 4 fram och 4 bak. De som satt i mitten fram skötte grammofonen kvällen igenom. Det är för mig ofattbart hur dessa grammofoner med sin enkla uppbyggnad klarade av denna belastning av spelande hela kvällen och ofta natten igenom.

Återsamling vid macken!
På söndags eftermiddagen var det ofta så att vi återsamlades vid mackarna. Det snackades om flickor, bilar, motorer och planer för veckan och Elvis spelades.

Detta ledde till en fin social gemenskap. Vissa människor var ju precis som man var till Elvis, kritiskt inställda också till oss i våra bilar. Men vi som var med vet ju att det var fina människor som sedan blev familjefädrar och som idag lite grånade dyker upp på våra Elvisprogram och mår gott!

Macken försvinner!
Över hela landet har nu nästan allt av denna ungdomskultur och bilkultur försvunnit. Eldsjälar som försökt driva sina små servicestationer vidare har för ålder och ohälsa nödgats ge upp. När jag härom veckan passerade förbi Haraldsson mack såg jag att några ungdomar bar ut det sista av bildelar och slängde detta i en container. Därmed avslutas en bilepok från mitt barndoms Taberg.

Jag hade av en händelse kameran med mig och tog en bild på dem och en fin Impala som stod vid macken. En klasskamrat till mig, Lasse Åstrand, har nu tagit över macken och det lilla området runt omkring. Vi får hoppas att han kan bygga upp sin verksamhet och utveckla den på ett lyckosamt sätt. Kanske det kan bli något av mack ändå, eller något annat som kan komma bygdens människor till del.

Viktig Elvis historia!
För Sveriges del under 50-60 talet var alltså dessa mackar, bensinstationer, en viktig plats där Elvis musik spelades och bekantgjordes för mycket ungdomar. Här fanns plats att förena bilden av Elvis och hans musik och bilintresse i en härlig ungdomlig mix med mycket framtidstro. Som ett fenomen för att lyfta in Elvis Presleys musik och personlighet i den svenska ungdomskulturen så måste dessa platser av ungdomligt liv klart vägas in.

Ulf Sanned


Elvis Intresseförening TCE  Kontakt | Startsidan
| Nyheter | Webshop | Annonser | WebForum | Gästbok |
| Elvisologi | Elvis Musik | Elvis Filmer | Elvisfoton | Elvis FAQ | Länkar |
 
Elvis
Elvis Meeting
Tradera - auktion
Fynda på skivmässor!
Enviken Records
BMG i Sverige
Bästa musiken från 60-talet!
Gratis Online viruskontroll!
Senast ändrad: 2003-12-30