Startsidan
Sök lokalt med  
Sök på lokalt med Google!


Artiklar och nyheter
Shoppa Elvis!

Köp-Sälj-Byt privatannonser
Forum för diskussion och frågor
Skriv och läs i gästboken

Allt om Elvis liv och karriär
Om Elvis musik
Allt om Elvis filmer!
Elvis fotoalbum
Elvis FAQ
Länkar

Till startsidan

Presley Place

Elvis omsorg för människor fortsätter!
Presley Place
I samband med sitt besök i Memphis under våren 2003 besökte Ulf Sanned det nyinvigda Presley Place. Ett center som fysikt idag gestaltar den kärlek och omsorg som Elvis hela livet igenom hade till sina medmänniskor.
Skylten vid grinden
Skylten vid grinden
Presley Place
Det var med stort intresse som vi under vårt besök i Memphis avsatte en dag till att besöka detta center. Vägen dit är inte den enklaste. Det är en del kryssning och körning innan man väl är framme på St.Paul Ave där centret är beläget. Vi erhöll av våra värdar på Graceland en vägbeskrivning. Den visade sig stämma men beroende på en del vägarbeten fick vi ta en extra runda för att komma rätt.
Nu skall det sägas med en gång att detta ju inte är någon besöksanläggning för turister utan ett hjälpcenter för människor som hamnat i svårigheter. Jag hade aviserat i god tid till ledningen för Presley Place att jag och min son David var intresserade av att besöka deras verksamhet.
Formellt ville jag besöka verksamheten i egenskap av sjukhuspräst då jag i mitt arbete engagerat mig för långtidsarbetslösa och andra utsatta grupper av människor som jag under åren mött i mitt arbete. Vi hälsades välkomna och fick till att börja med gå en snabb runda och titta på byggnaderna och boendeformerna.
Jag frågade om lov att ta ett par bilder av själva byggnaden och interiörerna och det var i sin ordning. Man får ju självklart inte fotografera de boende som finns här. De skall ju åtnjuta hög sekretess med tanke på att de är ju där för att erhålla hjälp och stöd. De boende behöver i mycket hög grad stillhet och ro för att klara av de olika rehabiliterings program som de genomgår.

Martin Luther King JR o Elvis Presley
Presley Place är skapat av Elvis Presley Charitable Foundation (EPCF) d v s Presleys välgörenhets organisation som grundades 1984 som en direkt fortsättning på hans egen tradition av generositet och omsorg för människor.

Organisationen är formellt knuten till Graceland/Elvis Presley Enterprises ,inc. I ledningen återfinns exempelvis Elvis dotter Lisa Marie som också förrättade det högtidliga öppnandet av detta center den 10 juli 2001.
Verksamheten vid Presley Place bedrivs av MIFA som står för Metropolitan Inter-Faith Association. Denna organisation är framsprungen ur det arbete som Martin Luther King JR utförde. Martin Luther King JR var ju samtida med Elvis Presley och båda bedrev ett viktigt gränsöverskridande arbete för att skapa ett brofäste mellan svarta och vita i det dåtida USA. Martin Luther King JR genom sitt oerhörda engagemang inom medborgar rättsrörelsen Elvis genom att vara brobyggare med sin musik mellan svart och vit ungdomskultur.
Båda drev starkt tanken att alla människor är Guds barn och att vi tillsammans hand i hand måste bygga upp en värld av hoppfullhet och rättvisa. Martin Luther King JR höll sitt stora tal under 60 talet "I Have A Dream" och Elvis sjöng under denna period samma budskap i sin sång "If I Can Dream".
Detta gör att det känns väldigt bra att besöka detta fina centra. Det blev då så till sist att dessa båda stora människovänners visioner skulle sammanstråla till en plats där utsatta människor kan få komma för att möta omsorg och mänsklig värme. Som Elvis vän och beundrare av Martin Luther King JR livsengagemang är jag mycket glad och tacksam över detta.

Träningsprogram
Förutom att de arbets och bostadslösa bereds husrum erhåller de träningshjälp inom flera områden. Allt för att hitta tillbaka ut i samhället. Programmen tar sikte på utbildning ,arbetsträning , ekonomiskrådgivning ,familjerådgivning mm. MIFA återfinns med sin verksamhet på andra ställen i USA och är mycket respekterade internationellt för sina sociala hjälp och tränings program.

De boende erbjuds upp till ett års fritt boende på Presley Place med viss möjlighet till förlängning. Här finns en ordnad barnomsorg för de som går i arbetsträning och behöver barnpassning. Här finns också Elvis Presley Music Room som är en avdelning av Presley Place där de boendes barn kan musicera. Vid mitt besök blev jag introducerad i MIFA:s träningsprogram och innehållit i dessa. Det skulle dock bli alldeles för omfattande att redogöra för det. Kort kan man bara säga att deras program gett goda avläsbara resultat.

Inne från gården
Presley Place en vacker byggnad
Själva centret smälter väl in i omgivningarna. Presley Place består egentligen av två byggnader som sammanbindes med en öppen mittgång. Man går in till bostäderna via denna mittgång och på yttersidorna.. Lägenheterna som ligger i två plan består till största delen av två rum och kök och har enligt mitt tycke en ljus och öppen planlösning.
Vid huvudentrén finns en minnestavla uppsatt med ingjuten bild på Elvis här finns också ett av hans mest kända citat ingjutet:
"Varje barn behöver ett hopp och en känslan av samhörighet. Ifall jag kunde göra eller säga något som kunde ge något barn den känslan då skulle jag tro att jag bidragit med något till denna värld" (min översättning)

Presley Place står för hoppfullhet.
När vi tackade för oss mötte jag en av de boende en jättesöt svart flicka i 20 årsåldern. Hon hade bott en tid på centret och nu var hon så glad att hon fått arbete och bostad och om ett par dagar så skulle hon flytta till det nya egna boendet och som hon utryckte det börja ett nytt liv. Hon strålade av äkta hoppfullhet och livsglädje! Man blev riktigt glad över att möta en ung människa med den livsglädjen.

När jag körde därifrån tänkte jag i min stillhet på hur både Martin Luther King JR och Elvis Presley emellanåt blev förföljda och skandaliserade inte minst för deras engagemang att på olika sätt förena och skapa samförstånd mellan svarta och vita. Men de höll genom allt fast vid sina visioner.
Deras livsgärning har lämnat tydliga spår efter sig. Det såg jag i den unga flickans ögon som nu öppna och klara såg framtiden an med hoppfullhet och glädje. De människor som en gång stod vid sidan och kritiserade och klandrade skapade aldrig dom hoppfulla ögonen.

Jag vill med alla Elvisvänner önska Presley Place allt gott inför framtiden och tacka för ett mycket givande besök. För de som vill läsa mer om Presley Place besök www.Presleyplace.com

Ulf Sanned


Elvis Intresseförening TCE  Kontakt | Startsidan
| Nyheter | Webshop | Annonser | WebForum | Gästbok |
| Elvisologi | Elvis Musik | Elvis Filmer | Elvisfoton | Elvis FAQ | Länkar |
 
Elvis
Elvis Meeting
Tradera - auktion
Fynda på skivmässor!
Enviken Records
BMG i Sverige
Bästa musiken från 60-talet!
Gratis Online viruskontroll!
Senast ändrad: 2003-12-30