Startsidan
Sök lokalt med  
Sök på lokalt med Google!


Artiklar och nyheter
Shoppa Elvis!

Köp-Sälj-Byt privatannonser
Forum för diskussion och frågor
Skriv och läs i gästboken

Allt om Elvis liv och karriär
Om Elvis musik
Allt om Elvis filmer!
Elvis fotoalbum
Elvis FAQ
Länkar

Till startsidan

Elvis och Radion!

Ulf Sanned fortsätter här sitt reflekterande över olika fenomen som under 50-talet gjorde Elvis musik känd och älskad i Sverige och världen över. På 50-talet var det en händelse när någon köpte en Elvis-skiva då stack man iväg dit och satt och lyssnade på den kvällen igenom.

Det var dock inte alltid så lätt att skaffa dessa skivor för oss ungdomar på 50 talet de var ju inte gratis och vi hade inte de ekonomiska förutsättningarna för att handla och köpa skivor hur som helst. Därför blev radion en av de stora kontaktytorna när det gällde att lyssna på Elvis musik.

Orion Radion

Orion Radion!
I mitt barndoms kök stod en kär familje- medlem nämligen en radio av märket Orion från 1941. Den kom att bli ett mycket trevligt sällskap för oss alla i familjen.

Så snart man var i köket sattes den på och min mamma tyckte särskilt om när det spelades som hon sade "klämmig" musik då vred hon gärna upp ljudet.

Pappa lyssnade noga på alla nyhets- utsändningarna och lät sig roas av Lennart Hylands olika underhållningsprogram.

Tyvärr finns inte denna radioklenod kvar däremot finns vår gamla vevgrammofon av samma märke bevarad och om den har jag skrivit tidigare. Det enda jag har som skildrar något av den är en reklamartikel från Vecko-Journalen 1940 nr 42.

Den tidningen hittade jag för ca 20 år sedan på en auktion. Jag blev glad när jag efter många års sökande återsåg radion i just den tidningen.

Jag minns att jag utbrast helt spontant där jag stod och bläddrade i dessa gamla tidningar "Där är den - min Elvisradio!"

Samling vid Radion!
Vi pojkar brukade ofta samlas i vårt kök under 50 talet och sitta på kökssoffan där vi kunde samlas runt vår gamla radio och leta efter Elvis på etervågen. Ofta blev det ju Radio Luxemburg där det spelades en hel del Elvis musik. Var vi ensamma hemma så blev det ofta så att vi drog upp ljudet ordentligt när Elvis svängde loss i sina 50 tals hits!

Men vi sökte också efter andra stationer på mellanvåg. Vi hittade lite Elvis musik som kom från det dåtida västtyskland. Förmodligen var dessa radioprogram direkt riktade till de amerikanska soldaterna som tjänstgjorde där. Det märkes inte minst på själva programmen och deras uppläggning.

Man läste upp hälsningar från flickvänner och fruar samt barn till de tjänstgörande soldaterna och sedan spelades olika låtar med olika artister. Ibland satt man förgäves och väntade att det skulle komma en Elvislåt och vi fick bryta upp när det blev läggdags och lite besvikna gick var och en hem till sig. Men glädje blev ju desto större då man fick höra både en och två Elvislåtar i ett och samma program.

Jag tillbringade en hel del tid vid vår gamla Orion letande efter Elvis musik. Jag sökte inte bara över mellanvåg som i stort enbart täckte in Europa utan jag slog rätt ofta över till kortvåg och kunde där göra en del Elvis fynd.

Elvis och Radion Julen 58!
Jag har ett härligt minne från julen 1958 som blev vår sista i vårt gamla föräldrahem på Björkallen i Taberg innan vi flyttade till vårt nya hus i en annan del av Taberg. Det var på julaftonskvällen. Alla paketen var öppnade.(det var inte så många på den tiden). Mamma och pappa satt i vårt vardagsrum och läste och njöt av vår fina julgran och de levande ljusen som glimmade vackert.

Jag satte mig vid radion och knäppte på den. Jag tyckte om att bara få sitta och titta på den upplysta stationsdisplayen där man sakta följde den lilla markörvisaren när man vred på inställningsratten. Jag sökte lite på måfå över kortvåg då plötsligt Elvis hördes så klart och tydligt som om han varit i själva radion personligen.

Han sjöng så varmt och innerligt den gamla julpsalmen Silent Night. Jag vred upp och alla lyssnade andäktigt i vår lilla familj. När väl sången var till ända så önskade den varma och vänsälla radiorösten oss alla över hela världen en Merry Christmas!

Det var sändningar från Vocie of America som jag träffat på. De spelade ibland också en del Elvis musik men inte så ofta. Efter detta så kändes det verkligen att julefriden lägrade sig över vårt lilla hem där i Taberg julen 1958!

Elviskvällar vid Radion!
Jag fortsatte regelbundet mitt radiolyssnade av mellanvåg och kortvåg under slutet av 50-talet och ett stycke in på 60 talet. Min moster Märta hade en stor radiomöbel av märket Phillips med tillhörande grammofondel. Denna radio hade en enastående bra radiodel som hade en hög mottagningsförmåga vad beträffade både mellanvåg, långvåg och inte minst kortvåg.Den blev pga sin storlek placerad i vårt hobbyrum.

Jag fick ta den i bruk om jag lovade att jag var rädd om den vilket jag var. Med denna gjorde jag spännande resor ut i etervärlden. Jag lyckades få in USA-stationer som sände på kortvåg. En bra station som sände b la Elvis musik var en station i New Orleans, dom sände också svängig rockabilly samt naturligtvis mycket jazz.

I Chicago fanns två bra stationer som över kortvågen sände ut bra berättar och musikprogram. Om man var uthållig och satt länge och väntade så brukade det inte bomma utan till sist kom det en Elvislåt. En bonus med allt detta lyssnade var ju att man blev rätt bra på engelska.

Elvis och Radion idag!
Idag spelas ju Elvis överallt i världen via alla möjliga radiostationer. Alltjämnt tycker jag dock att Sveriges Radio enbart håller sig till ca 5-10 melodier av Elvis och då ofta rock. Det är bra men Elvis sjöng ju in så mycket mer, inte minst dessa fina ballader.

En kväll i Tupelo i våras då David och jag sakta körde hem till vårt hotell så spelade en radiokanal den fina balladen "Its Still Here" med Elvis. Samma sång hörde jag några dagar senare på Elvis restaurangen vid Beale Street. Det finns så mycket man kunde presentera av Elvis musik över radion. Jag tror detta skulle uppskattas inte bara av oss Elvisvänner utan av samtliga radiolyssnare.

Närradion och Elvis!
Under många år gjorde jag närradioprogram åt Svenska Kyrkan, sk nattpratarprogram. Då spelade jag mycket Elvis, gjorde för övrigt ett antal Elvisrelaterade program. Det blev uppskattat. Nu är jag glad över att våra duktiga Elvis-vänner i Elvis intresseförening tagit ett bra initiativ och startat ett Elvis-program över Jönköpings närradio. Det är bra!

Radion och Elvis popularitet!
Självklart måste man väga in radions betydelse för den tidiga popularitet som Elvis fick under 50-talet. Genom att radioapparater stod på lite här och var i stugorna och hyreslängorna i vårt avlånga land så nåddes ju många av Elvis medryckande toner och detta blev för många ett musikaliskt möte som bestått genom åren.

Internationellt har ju samma sak gällt. Inte minst genom mellanvågssändningarna under 50 talet i Europa nådde Elvis musik oss unga. Även de kortvariga sk piratstationerna som sände från smärre fartyg och dyl bidrog till att befästa Elvis popularitet.

Elvis och radioapparaterna!
Ulfs radio

Jag har kvar två st (klassiker) vad gäller radio- apparater. Dels en svensk radio av märket DUX från 1955 som står uppe på den verkliga klenoden, en riktig oldtimer av märket RADON från 1926 gjord i Oakland Calif.

Den ägdes av en kvinnlig svensk steward på Sverige-amerikalinjen och har varit i bruk som radio ombord på Gripsholm enligt uppgift. Min farbror Helmer som dog för ca 10 år sedan lät mig överta denna klenod som är helt intakt och med alla detaljer bevarad.

Ibland kopplar jag upp min Dux från 1955 och lyssnar på kortvågsradion och ibland ansluter jag en cd-spelare till radion och låter skön Elvismusik strömma ut, inte minst då vi har gäster i huset. Det brukar alltid vara lika uppskattat.

Många minns sin radiobarndom med minnen av då man för första gången hörde Elvis från just den här sortens radioapparater.

Ulf Sanned


Elvis Intresseförening TCE  Kontakt | Startsidan
| Nyheter | Webshop | Annonser | WebForum | Gästbok |
| Elvisologi | Elvis Musik | Elvis Filmer | Elvisfoton | Elvis FAQ | Länkar |
 
Elvis
Elvis Meeting
Tradera - auktion
Fynda på skivmässor!
Enviken Records
BMG i Sverige
Bästa musiken från 60-talet!
Gratis Online viruskontroll!
Senast ändrad: 2003-12-29