Startsidan
Sök lokalt med  
Sök på lokalt med Google!


Artiklar och nyheter
Shoppa Elvis!

Köp-Sälj-Byt privatannonser
Forum för diskussion och frågor
Skriv och läs i gästboken

Allt om Elvis liv och karriär
Om Elvis musik
Allt om Elvis filmer!
Elvis fotoalbum
Elvis FAQ
Länkar

Till startsidan

Elvis och veckopressen

TCE:s medlem Ulf Sanned fortsätter här att belysa fenomen i Sverige som bidrog till Elvis enorma popularitet. Denna gång riktar han fokus på den under 50-talet starka veckopressen som genom sina ideliga reportage och bilder av Elvis banade väg för en bekantskap med Elvis i snart sagt varje hem.

Flera saker bidrog till att veckopressen under 50- 60-talet hade sin höjdpunkt. Dels den markanta kvalitetshöjning som tidningarna fick genom de nya tryckpressarna som skapade förutsättningar för mycket god bild- och textåtergivning i fyrfärg.
Man var också från tidningarnas sida helt ohotade av TV,n som först i början av 60-talet riktigt slår igenom i Sverige. Kvällarna kunde därför ge gott utrymme för ett läsande och bläddrande i dessa tidningar och det är ju under denna tidsepok som tidningskioskerna har en glänsande period.
Det är ju denna veckotidningsvärld som får möta den unge Presley som kom som en stormvind in i denna värld av redaktörer och skribenter.
Elvis bildskönhet var ju som skapad för denna press och ingen vet väl hur många bilder som publicerades under 50- 60-talet på just Elvis. Det var ju ett riv och ett slit efter de tidningar där han återfanns på frontsidan.

Elvisbilden
Det var också från dessa tidningars sidor de första bilderna av Elvis kom som klipptes ut och kom att pryda många pojk och flickrum.

Detta var också något alldeles nytt. Det betraktades ibland som ren skadegörelse att klippa ur en bild ur dessa tidningar. Det var ju ofta så att en inköpt tidning lästes av flera och kunde så vandra runt i någon månad mellan grannar och goda vänner för att sedan återvända till rätt ägare.
Jag minns än idag hur jag gick och väntade på en tidning där Elvis fanns på bild. När väl den kom åter, bläddrade jag kvickt fram den sidan för att se om Elvis var kvar.
Jag pustade ut då bilden fanns där. Jag hade nämligen fått tillåtelse av min snälla mamma att få klippa ut bilden och sätta upp den i mitt sovrum. Jag glömmer aldrig hur lång den månaden var innan jag fick upp min efterlängtade Elvisbild.
Elvis - Kung av Sverige
Den finaste bilden på Elvis publicerad som frontbild är enligt min mening den bild som kom att pryda omslaget till Hemmets Veckotidning nr 7 den 20 februari 1959. Den pryder ju också framsidan på Börje Lundbergs mycket fina bok om Elvis.

Hon räddade Elvis!
När det gäller denna utgåva av Hemmets Veckotidning från -59 måste jag få berätta en solskenshistoria.

När vi besökte en plats i östra småland med vårt Elvisprogram och jag hade visat overheadbilder ur Elvis liv och karriär, samt också då denna bild från Hemmets Veckotidning, blev jag uppehållen efteråt av en dam i 70 årsåldern som bara var tvungen att berätta om en händelse med denna tidning.
Hon tillhörde de lyckligas skara som hade kvar ett ex av denna utgåva väl förvarat tillsammans med en del andra gamla tidningar i sitt nattduksbord.
För några år sedan väckte hennes man henne en morgon och sade till henne "idag får Du vara ledig jag skall sköta städningen i huset." Hon trodde inte sina öron men ville inte hindra en sådan gynnsam utveckling hos sin man.
Hon kunde därför åka på den intilliggande marknaden och flanera där mellan stånden. Men jag var orolig för min man, sade hon. Skulle han klara av städningen och få ordning på det hela.
När hon väl kom hem togs hon emot av en glad man som öppnade dörren och sade välkommen hem till ett glänsande hem. Hon märkte hur hela huset luktade parfymerat rengöringsmedel en stark citrondoft inneslöt henne och hon tyckte sig nästan se såpbubblor flyga i luften i huset. Hur har Du blandat medlen frågade hon sin man?
Det var enkelt gjort sade han. Fifty/fifty häften av varje, det räckte precis sade han, men nu är rengöringsmedlet helt slut. Hon var ändock belåten, han hade lyckats få det rent och de gick glada och trötta till sängs.
På morgonen väcks frun av att sopbilen kör förbi på andra sidan gatan och tömde tunnorna. Hon brukade bli väckt av denna mullrande bil. Snart skulle den komma förbi deras fastighet och tömma deras tunna.
Hon tänkte läsa lite och öppnade sin nattdukslåda. Då stannar nästan hennes hjärta. Lådan är tom! Hon ropar rakt ut till sin make "Vad har Du gjort med Elvis och alla de andra tidningarna?"
Han svarar rakt ur sömnen "Jag har inget gjort med Elvis, jag har aldrig träffat honom, nu vill jag sova".
Men hon ruskar liv i honom och får fram att han kastat alla tidningarna för att han var trött på allt skräp som enligt honom låg i dessa nattduksbord. Var kastade Du dom ropar frun, i soptunna förstås svarade mannen.
Hon hörde nu hur sopbilen kom på gatan igen i riktning mot deras hus. Hon hoppade upp ur sängen och rusade ut ur huset endast iklädd ett rosa nattlinne hon nästan hoppade ner i soptunnan och började där bland äggskal och kaffesump och gamla förpackningar leta efter Elvis.
När hon höll på som bäst stannade sopbilen till vid henne. De tutade och markerade att de ville tömma tunnan precis då såg hon Elvis där i botten och genom att sträcka sig till det yttersta nådde hon honom och kunde rädda honom och denna veckotidning.
Hon visade tidningen för den förvånade sopkörarna som storögt tittade innefrån sin hytt. Sällan hade de sett en så glad kvinna. Det hela slutade med att hon entledigade sin man från all framtida städning vilket han samtyckte till.

Det bara regnar! Det bara regnar

En annan berättelse som jag hämtar ur min egen levnad och som är betydligt äldre är den dagen då vi grabbar i Taberg fick höra att texten till Heartbreak hotel kommit på svenska och att den fanns publicerad i Fick Journalen nr 43 den 16 okt. 1956.
Min bror sade " Den måste vi ha!" Vi hade en glasburk där vi samlade 5 öres kopparpengar och det fanns precis 12 st. Det räckte exakt, tidningen kostade nämligen 60 öre.
När min bror kom till Sjögrens kiosk fanns det bara 2 ex kvar så det var i grevens tid. Alla ville läsa den svenska översättningen av denna världshit för Elvis.
Men besvikelsen lät inte vänta på sig den text som Gösta Rybrant presenterade var ju alldeles platt och på svenska fick den titeln "Det bara regnar". (Större bild, 140 kB » )
Men detta får stå för hur man i mitten på 50-talet inte riktigt visste i veckopressen hur man skulle hantera denne dynamiske Elvis Presley, som sjöng om känslor och händelser som starkt berörde och tog tag i människors liv.
Dåtida redaktörer försökte väl "frisera" upp Elvis till att bli ett rätt oskyldigt fenomen som snart skulle gå över.
Men minnet lever än hos mig hur spännande det var att vänta hemma på min bror som skulle komma med denna tidning. Vi satt på trappan till vårt hem på Björkallen i Taberg och läste om och om igen den svenska texten och försökte se om den stämde med originaltexten men vi kunde konstatera att så var ju inte fallet.
Men jag är glad över att jag har kvar tidningen och jag kommer att ha den med på bild och text på en overhead i kommande Elvis-program.

Sammantaget skildrar dessa två små händelser den utomordentliga betydelse som inte minst 50-talets veckopress hade för att göra Elvis känd och populär.

Ulf Sanned


Elvis Intresseförening TCE  Kontakt | Startsidan
| Nyheter | Webshop | Annonser | WebForum | Gästbok |
| Elvisologi | Elvis Musik | Elvis Filmer | Elvisfoton | Elvis FAQ | Länkar |
 
Elvis
Elvis Meeting
Tradera - auktion
Fynda på skivmässor!
Enviken Records
BMG i Sverige
Bästa musiken från 60-talet!
Gratis Online viruskontroll!
Senast ändrad: 2003-12-30